RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han har 5000 kokebøker

Foto: David Andresen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Møt mannen som kjøpte ny leilighet til 3,5 millioner kroner for å få plass til alle kokebøkene sine.

- Den dyreste konsekvensen av hobbyen min var at jeg måtte kjøpe en ny leilighet til 3,5 millioner kroner for å få plass til alle kokebøkene mine. Det var enten bøkene eller meg, smiler Per A. Borglund.

Over 5000 kokebøker
Han har over 5000 kokebøker spredt rundt om i hele leiligheten. De fleste har han samlet i bokhyller fra gulv til tak i hele stua. Resten har han utstilt på loftsstua, soverommet og på kottet.

I nærmere ti år har han samlet på kokebøker ifra hele verden. Store deler av den ledige tiden han har, bruker han til å snuse opp bøker som ennå ikke har funnet sin plass i den eksklusive samlingen.

- Det er hovedsakelig norske kokebøker jeg bryr meg om. Spesielt spennende er det å se hvordan utviklingen av matkulturen har vært her i landet, fra under krigen da det var knapphet på matvarene, og frem til i dag.

En av de mest ettertraktede bøkene i Borglunds samling er Hanna Winsnes Kongebok, utgitt i 1888.

- Det er en typisk bok som alle kokeboksamlere ønsker å ha, sier Borglund.

Borglunds favoritt
Selv om dette er den eldste boken han har i samlingen sin, er det en annen bok han er mer glad i.

- En av mine absolutte favoritter blant bøker om mat, er boka «En suppe i solen», skrevet av Leif Borthen, VGs matskribent i gamle dager. Den handler om at Borthen får besøk av en kamerat som kommer på besøk til Norge. De reiser land og strand rundt, og lager blant annet suppe. Dette er et skikkelig klenodium, og jeg er veldig glad i denne boka, sier Borglund idet han forsiktig blar i den lille boka.

Erfaren skribent
Per A. Borglund har siden midten av 1970-tallet jobbet som journalist og redaktør blant annet i Osloavisen, VG og avis1. Nå jobber han som forlagssjef i Aftenposten Forlag. Gjennom karrieren har han anmeldt flere hundre kokebøker.

Egen bok
Per A. Borglunds store lidenskap for kokebøker har resultert i at han har skrevet en egen bok om dette emnet. «100 år med kokebøker» tar for seg utviklingen innen norske matvarer det forrige århundre.

Vi ønsker dine tips
Har du en spesiell hobby? Eller kjenner du noen som interesserer seg for noe spesielt? Da ønsker vi å høre ifra deg. Send inn dine tips til Nettavisens videoredaksjon: david.andresen@nettavisen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere