RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han har Norges største samling

Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)
Sist oppdatert:
- Jeg håper jeg slipper å selge den, sier Oskar Garnes (32).

(iOslo.no) I et lokale utenfor Oslo har Oskar Garnes (32) favorittskuffen fra gutterommet i relativt stort format. Eller hva skal man si til 67.000 tegneserier, 20.000 ukeblader, 3000 guttebøker, 3000 originaltegninger og 1000 billedbøker?

- Ikke for å virke overlegen, men det er ingen over og ingen ved siden av min samling i Norge, sier Garnes til iOslo.no.

Samler du også på noe spesielt, eller har en stor samling av noe helt vanlig? Tips oss på tips@ioslo.no.

Dette bekrefter Tegneseriemuseet i Norge overfor iOslo.no.

- Den er større og mer komplett enn noen annen samling i Norge. Den er unik fordi den inneholder så mye mer enn bare tegneseriene. Han har jo også samlet på ukeblader, magasiner, originaltegninger og alt rundt. Samlingen hans er helt klart bedre enn vår, sier avdelingsleder Jan Krogh ved Follo museum - Tegneseriemuseet i Norge.

Han presiserer at enkelte kan ha noe flere tegneserier, men at deres samlinger ikke er like komplette som Garnes'.

Idet Garnes låser opp døren til lokalet, skjønner vi hva han snakker om. Reol på reol med blader, bøker og magasiner. Og tre store safer som skjuler det mest verdifulle. Omfanget blir plutselig tydeligere.

Se bildekarusell med noen av høydepunktene i Garnes' samling, blant annet det første Donald, Fantomet og Knoll og Tott, nederst i saken.

I sommer sluttet Garnes i jobben sin, og begynte med tegneserier på heltid. Målet er å skape en mest mulig komplett samling, samt å opprette et tegneseriearkiv i samarbeid med Tegneseriemuseet.

Men, som han sier selv:

- Jeg kommer aldri til å komme i mål med samlingen. Det vil alltid være noe jeg ikke har, eller kan få en bedre utgave av.

Vil du lese mer om tegneseriesamlingen til Garnes, og sjekke ut samarbeidet med Tegneseriemuseet, se på tegneserie.info (ekstern lenke).

(Saken fortsetter under bildet)

Vil selge noe
- Vil du noen gang kunne selge samlingen?

- Jeg håper jeg slipper å selge den, men jeg vil ikke ha noen betenkeligheter med å selge ting jeg kan få igjen. Man bruker samlingen for å bygge opp samlingen, og tjener penger på kjøp og salg.

Han sier at han for eksempel kan selge sin Fantomet-samling, fordi den er relativt enkel å erstatte. Men han har de seks første Fantomet-utgivelsene i en kvalitet som er så nærme perfekt som du får det, og de selger han aldri.

- Hva får en voksen mann til å gjøre dette?

- Det handler om jakten, utfordringen med å finne ting. Og så har jeg alltid hatt sterk interesse for tegneserier, siden jeg kjøpte Fantomet nummer 13 i 1984 og ble grepet av historiene, sier Garnes.

(Saken fortsetter under bildet)

Helt i hundre
Etter kort tid kom han på at han hadde gått glipp av utrolig mange historier fra tidligere numre, og det satte en spore i ham.

- Jeg var helt i hundre da jeg fikk kjøpe et Fantomet-blad fra 1982 av en kamerat for fem kroner, sier 32-åringen.

Han forteller at han mangler om lag 1000 blader for å ha alle tegneseriene som er utgitt i Norge. Ukentlig får han tilsendt alle bladene som blir gitt ut av norske tegneserieutgivere. Han samler nemlig på alt det nye også, ikke bare det gamle.

- Det er mye i min samling som ikke finnes andre steder. Men det som er unikt, er nok kvaliteten på en del av bladene, sier Garnes.

(Saken fortsetter under bildet)

Se bildene nederst
- Hvor mye er samlingen verdt?

- Det er veldig vanskelig å sette en verdi på det, og jeg ønsker ikke å snakke om verdiene. Men det er klart, de rette tingene kan være vært tusenlapper for samlere, sier han.

Han klarer heller ikke å trekke ut ett eksemplar som kremtoppen i samlingen.

- Det er altfor mange ting jeg setter pris på, ting som har affeksjonsverdi for meg. Jeg har blader og tegninger i safene som ikke er verdt noe, sier Garnes.

1578

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere