RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han kan løse Munch-gåten

Sist oppdatert:
Denne mannen vet hvor de to norske kunstskattene «Skrik» og «Madonna» tok veien. I dag snakker han.

I dag starter rettssaken mot seks personer, tiltalt for selve ranet og grovt heleri. Følg rettssaken på TV 2 Nettavisen.

Har du tips om Munch-maleriene, kontakt TV 2 Nettavisen på mail: vaktsjef@nettavisen.no, SMS NATIPS til 1984, eller ring tipstelefon på 21 00 60 10.

Politiet mener at 30 år gamle Stian Skjold var med på selve ranet sammen med Petter Tharaldsen. Men Skjold er også den siste navngitte mannen som politiet kjenner til hadde befatning med Munch-maleriene. Hittil har han nektet å avgi forklaring til politiet, men når Munch-saken i dag starter i Oslo tingrett, vil mannen snakke.

24. september 2004 hentet han nemlig Munch-bildene «Skrik» og «Madonna» på Skrimstad gård på Kjeller i Akershus sammen med noen ukjente personer. Før denne dagen visste politiet at bildene lå i bussen til Thomas Nataas på Skrimstad gård. Nataas er forøvrig tiltalt for å ha oppbevart bildene.

Planen var å ta gjerningspersonene på fersk gjerning i forbindelse med hentingen av Munch-maleriene denne dagen.

Munch-bildene glapp
Men ting gikk veldig galt for politiet. Denne septemberdagen spanet de få meter fra bussen der bildene lå. Politiet så at Skjold kom til gården, og at han forsvant igjen.

Men politiet valgte å slå til etter at 30-åringen hadde forlatt gården. På Esso-stasjonen ved Kjeller byttet bildene igjen hender, og forsvant med ukjente personer i ukjent bil.

Sporene etter Norges kunstskatter stopper altså Skjold. Ut fra tiltalen mener politiet at to andre forsøkte å selge maleriene i tiden etter 24. september, men politiet har altså ikke klart å spore opp bildene etter dette.

Vil snakke i retten
Hittil har den 30 år gamle Oslo-mannen nektet å snakke med politiet. Når rettssaken starter denne uken vil han derimot forklare seg.

- Ja, han vil forklare seg om aktuelle datoer og hans kjennskap til ting og tang, sier hans advokat Anja-Karin Hellander til TV 2 Nettavisen.

Mannen nekter straffskyld etter tiltalen. Den lyder på medvirkning til ran. Advokaten nekter derimot ikke for at klienten har hatt befatning med maleriene i ettertid. Men dette vil han altså forklare seg om under rettssaken.

Hellander jobber for øvrig ved Advokatfirmaet Storrvik som ledes av advokaten til David Toska, Øystein Storrvik. Toska har blitt nevnt flere ganger som selve hjernen bak Munch-tyveriet.

Toska-sporet
Mandag skrev Dagbladet at politiet er forberedt på et scenario der «Skrik» og «Madonna» kan bli brukt som et forhandlingskort i forhold til David Toska. Nokas-raneren skal være en bekjent av Bjørn Hoen som politiet mener organiserte kunstranet. Hoen er også blant de seks tiltalte i Oslo tingrett tirsdag.

En polititeori som TV 2 Nettavisen tidligere har omtalt, skal ha vært at David Toska organiserte ranet av Munch-bildene for å dra oppmerksomheten bort fra ranet av Norsk Kontantservice.

Toska selv har blitt avhørt i Munch-saken, men nekter enhver befatning med ranet og bildene.

Full etterforskning
Selv om påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot seks personer i Munch-saken, pågår fortsatt etterforskningen for fullt.

- Vi etterforsker fortsatt saken for fullt. Vi mangler fortsatt en tredje Munch-raner og vi jobber med å finne bildene, sier politietterforsker Morten Hojem Ervik i Oslo-politiet til TV 2 Nettavisen.

Han vil ikke kommentere hvorvidt David Toska i dag er blant personene som er i søkelyset i den nåværende etterforskningen. Politiet har for øvrig ingen tro på at den kommende rettssaken skal hjelpe dem å løse Munch-gåten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere