RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han må røpe Munch-avtalen

Sist oppdatert:
Forhandlet Riksadvokaten med Toska om tilbakelevering av Munch-maleriene? Nå må han svare.

Høyesterett har pålagt Riksadvokaten å opplyse om det finnes en Munch-avtale med David Toska eller hans venn «Skrue».

- Kjennelsen betyr at vi må legge fram eventuelle dokumenter, eller redegjøre for taushetsplikten, eller så får vi si at det ikke finnes noen slike dokumenter. Svaret får du i morgen, sier statsadvokat Geir Evanger som er påtalemyndighetens mann i Wonderboy-saken.

- Politiske konsekvenser

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen sier at den pågående prosessen rundt Munch-avtalen i retten er svært interessant, også politisk.

- Hvis man stadfester at det finnes en avtale vil det kunne få politiske konsekvenser. Jeg har oppfattet at påtalemyndigheten og politimesteren i Oslo har sagt at det ikke finnes noen avtale. Hvis det nå viser seg å være feil, så har de feilinformert statsråden.

- Så blir det jo spennende å se om vi får kjennskap til innholdet i avtalen. Det vil være svært interessant å se hvilke avtaler som er gjort i denne saken, sier Ellingsen.

Trolig vil påtalemyndigheten påberope seg taushetsplikt for å beskytte vitner, og dermed nekte å fremlegge avtalen. Men ikke før dens eksistens er bekreftet.

Forsvarerne vil fortsette å kjempe for at innholdet i avtalen skal bli bevis i retten. De mener at påtalemyndighetens avtale med Toska og «Skrue» kan ha ført til at deres klienter får strengere straff i den omfattene narkosaken kalt «Wonderboy». Den 30 år gamle norsk-pakistaneren som går under navnet «Skrue» har i mange år hatt kontroll med David Toskas penger. Han er tidligere dømt for å ha disponert Toskas millioner, og ble også det i Wonderboy-saken.

Aldri bekreftet
Avtalen, som sommeren 2006 ble forhandlet fram av David Toskas advokat Øystein Storrvik og Riksadvokat Tor-Aksel Busch, har aldri blitt bekreftet.

Den har blitt heftig debatert langt inn i Stortinget. Justisminister Knut Storberget har hevdet at han aldri har kjent til en avtale, og stått fast på at en eventuell avtale om tilbakeføringen av Munch-maleriene skal forbli hemmelige av hensyn til politiets kilder.

Nettavisen skrev tidlig at en avtale mellom påtalemyndigheten, og det kriminelle miljøet rundt Toska, eksisterer, og at den tilgodeser Toskas gode venn «Skrue».

Les: Voldsdømt fikk Munch-bonus

Artikkelen fortsetter under bildet

Forhandlingene om avtalen ble kjent allerede før Munch-maleriene kom til rette 31. august 2006. Nå kan betalingen for bildene bli kjent.

Krever avtale fremlagt
Høyesteretts kjæremålsutvalg avgjorde onsdag at påtalemyndigheten må svare på om en avtale mellom Toska og/eller «Skrue» eksisterer. Borgarting lagmannsretten har tidligere krevd at avtalen skal legges fram for fagdommerne i Wonderboy-saken.

Ennå kan påtalemyndigheten anke kravet om å legge fram avtalen, men ikke før man har bekreftet eller avkreftet om den faktisk eksisterer. Trolig vil påtalemyndigheten nå hevde at avtalen ikke kan fremlegges av hensyn til vitnebeskyttelse. Avtalen har en gang tidligere blitt prøvd for Høyesterett. Dengang fikk påtalemyndigheten medhold. Det betyr derimot ikke at resultatet blir det samme denne gangen.

For i motsetning til forrige gang, er avtalepartene denne gangen direkte involvert i saken.

Rollefordeling
Det er forsvarer Arve Ringsbye i den mye omtalte «Wonderboy»-narkosaken som har krevd at påtalemyndigheten må legge fram en eventuell avtale mellom David Toska og/eller hans nære venn «Skrue». De to er begge dømt i saken. Ringsbye og de andre advokatene mener at det kan foreligge en avtale som gjør at påtalemyndigheten har lagt opp til en bevisførsel som ga dem mildere straff.

- En slik bevisførsel kan ha påvirket rollefordelingen blant de tiltalte, sier en av forsvarerne til Nettavisen.

Dermed kan andre tiltalte i saken risikere strengere straff enn de ellers ville fått.

Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna».

Kan ha fått rabatt
Nettavisen har tidligere skrevet at «Skrue» slapp unna med 3 års fengsel for smugling av 100 kilo hasj, og heleri av 4,3 millioner Nokas-kroner. Til sammenligning fikk Ringsbyes klient 2,5 års fengsel for heleri av 200.000 kroner og smugling av 15 kilo hasj. I tillegg hadde kvinnen et plettfritt rulleblad før denne saken, mens «Skrue» har et langt rulleblad fra tidligere.

Les: - Århundrets mildeste dom

Men det er først og fremst forhold som ikke har ligget så oppe i dagen som er vesentlig for forsvarerne. Et eksempel er at Toska og «Skrue» i utgangspunktet knyttet til 200 kilo hasj. Likevel ble «Skrue» bare dømt for 100 kilo. Det er altså påtalemyndighetens tilsynelatende «degradering» av «Skrue» i det kriminelle Wonderboy-miljøet som kan ha ført til en «forfremmelse» av andre i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere