*Nettavisen* Nyheter.

Han nektet politiet helikopterhjelp

Justisminister Grete Faremos statssekretær, Pål Lønseth, grep personlig inn da politiet ønsket bistand fra Forsvaret. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet nektet politiet helikopterhjelp fra Forsvaret under åpningen av Stortinget.

27.11.12 07:45

Terroreksperter fryktet et attentat i forbindelse med Stortingets åpning i høst.

Statssekretær Pål Lønseth besluttet at Oslo-politiet ikke trengte bistand fra Forsvaret.

Det bekrefter flere kilder i politiet overfor Dagbladet. Lønseth blir betraktet som justisminister Grete Faremos høyre hånd.

Oslo-politiet og Politiets sikkerhetstjeneste fryktet at en 43 år gammel mann skulle slå til mot åpningen av Stortinget, og politimesteren i Oslo hadde slått full terroralarm.

43-åringen som tidligere er straffedømt, hadde dagen før truet med å bombe NRK Buskerud, Statens Hus og politiet i Drammen. Flere politidistrikter på Østlandet var involvert i jakten på mannen.

Lønseth er utdannet jurist og har bakgrunn fra påtalemyndigheten, men har ingen operativ tjenestebakgrunn.

- Det er rett og slett en skandale. Her har landets fremste eksperter på politifaglig bekjempelse av terror bedt om bistand. Da går det ikke an at en tilfeldig statssekretær eller byråkrat griper inn og overprøver en politifaglig vurdering, sier leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Lønseth har selv ikke vært tilgjengelig for kommentar, men justisminister Grete Faremo svarer via epost at det ikke ble videreformidlet noen beslutning vedrørende bistandsanmodningen fra henne.

«Beslutningen er uansett statsrådens ansvar», skriver Faremo. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.