Gå til sidens hovedinnhold

Han overlevde bjørneangrep

- Da bjørnen beit meg i hodet var jeg sikker på at det var slutt, sier Peder Lundemo til Nettavisen. Les hvordan han overlevde bjørneangrepet.

17. august 2005 er en dato Peder Lundemo aldri vil glemme. Det var dagen da han var sikker på at livet var over.

- Da bjørnen beit meg i hodet, var jeg sikker på at det var slutt, sier Lundemo til Nettavisen.

Sa klikk
Lundemo var på jakt med hunden sin i Fjelleia i Sørli i Lierne kommune i Nord-Trøndelag da de kom over kadaveret av en sau. Rundt 30 meter fra kadaveret fikk Lundemo øye på binna.

- Jeg slapp hunden løs på bjørnen slik at bjørnen stoppet opp og hunden fikk kommet bak den, sier Lundemo.

Han avfyrte et skudd, og før han ante ordet av det var den 110 kilo tunge bjørnen i full fart mot ham. Da binna var ti meter unna sluttet geværet å virke.

- Det sa klikk i geværet fordi jeg ikke hadde flere skudd igjen, sier Lundemo, som dermed måtte hoppe til siden for å komme seg unna bjørnen.

- Kom mot meg med åpen kjeft
Men i stedet for å løpe videre tverrsnudde bjørnen og gikk på to ben mot Lundemo.

- Hun kom mot meg med åpen kjeft, rett mot ansiktet mitt. Jeg stappa hendene i kjeften hennes for at hun ikke skulle få tak i ansiktet mitt, sier han.

Lundemo kjente ikke smerte da binna beit tak i armene hans.

- Jeg var så fokusert, sier han.

- Hørte det knaste
Hunden kom bak bjørnen, og gikk til angrep. Dermed slapp binna taket slik at Lundemo klarte å fylle på patroner. Før han visste ordet av det snudde binna seg og gikk til angrep på ny. Denne gangen klarte ikke Lundemo å forsvare seg med hendene.

Binna fikk et godt grep rundt hodet hans.

- Jeg husker at det knaste. Det svartnet til for øynene og jeg tenkte at nå er det slutt, sier han. Men i stedet for å falle bakover slik at bjørnen kunne gå til videre angrep, ble Lundemo støttet opp av et tre slik at han klarte å sparke bjørnen av seg.

Bjørnen ble liggende på ryggen, og Lundemo var sikker på at hun var død. Han satte seg ned ved et tre, og kontaktet jaktkameratene sine på jaktradioen. Han blødde da kraftig fra hodet.

- Bestand ute av kontroll
Da han skulle flytte seg, reiste plutselig bjørnen seg opp. Lundemo fikk med to skudd gjort slutt på binna.

Mandag skjedde det som Lundemo med knapp margin unnslapp: en 61 år gammel elgjeger ble revet i hjel og drept av bjørn. Lundemo bor bare kilometer fra der drapet skjedde, og advarer mot at lignende ting vil skje igjen.

- Bjørnebestanden er helt ute av kontroll, og de er rovdyr som ikke er redd for noe. Samtidig er de mindre sky for mennesker enn tidligere, sier han. Lundemo mener økt jakt er det eneste som vil få bjørnen til å bli mer sky.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar