RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han trodde ikke på friheten

Sist oppdatert:
Advokatene jublet, men Thomas Thendrup torde ikke glede seg over frikjennelsen. Han ville vente til alt var over. Han fikk rett.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo

Les også:- Det er helt vanvittig

I 40 minutter var Thomas Thendrup en fri mann. Mens de 12 andre ble dømt på så godt som alle punkter, svarte juryen «nei» på spørsmålet om han var med på ranet. Les egen sak

Så satte fagdommerne juryens kjennelse til side. Fredagen endte med at Thomas Thendrup blir sittende i varetekt. Den kjennelsen blir anket til Høyesterett. Først til høsten vil lagmannsretten ville kunne behandle saken hans på nytt.

TV 2 Sumo:Her frifinnes Thomas Thendrup

TV 2 Sumo:Se hele domsavsigelsen

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Dette er helt vanvittig. Jeg har ikke noe med det her å gjøre, jeg klarer ikke å si noe annet, sa Thendrup i retten da vurderingen om fortsatt varetekt ble vurdert. Les egen sak.

- Trodde ikke det kunne skje
- Jeg har jobbet noen år i bransjen. Jeg har aldri vært i nærheten av å ha så store følelsessvingninger - hvertfall i jobbsammenheng, sa forsvarer Ellen Holager Andenæs etter at retten var hevet fredag.

- Trodde dere at dette kunne skje? At fagdommerne kunne sette frikjennelsen hans til side?

- Jeg trodde ikke på det, men Thomas trodde det. Han ville ikke glede seg over frikjennelsen før alt var over, sier Holager Andenæs til Nettavisen.

Også hennes medforsvarer, Berit Reiss-Andersen, er svært overrasket over utfallet i retten.

- Dette har vært den mest dramatiske opplevelsen i min karriere. Lagretten må tenke sitt: Hvorfor gjorde de denne jobben? De gjorde en grundig bevisvurdering, og den jobben ble ikke respektert, sier hun.

- Angrep på rettsordningen
- Dette er et virkelig angrep på rettsordningen. Spesielt siden lagdommer Daniel Lunde i sin formaning til juryen sa at det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden, og at man skal frikjenne hvis det er rimelig tvil, sier Holager Andenæs.

Frustrasjonen over fagdommernes tilsidesettelse spredte seg langt utover forsvarerkorpset til Thomas Thendrup fredag. Ridvan Halimis forsvarer, Trygve Staff, uttrykte i klare ordelag denne frustrasjon.

- Dette er den endelige konstatering på at vi trenger en lovendring som fratar lagdommerne muligheten til å sette juryen til side. Denne ordningen kom på 30 tallet for å hindre at juryen skulle ta politiske vurderinger i sin vurdering av skyldspørsmålet. Men her går lagdommer rett inn på bevisvurderingen. Jeg blir helt matt, sa han til Nettavisen etter at lagdommer Daniel Lunde hadde sagt sitt.

Juryen har sittet her i retten og hørt på bevisene. Frifinnelsen av Thomas Thendrup var helt riktig. Bevisene mot ham holder ikke, sier Staff.

Også Erling Havnås forsvarer, John Christian Elden, mener det er meningsløst å sette kjennelsen til side.

- Det blir ikke noen sterkere bevis selv om man får en ny behandling i lagmannsretten, konstaterer Elden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere