Gå til sidens hovedinnhold

Han vant fribilletten

Rollene under Nokas-ranet er fordelt – og Dan Pettersen har all grunn til å være fornøyd.

STAVANGER (Nettavisen): Dan Pettersen deltok ikke i Nokas-ranet. Det er klart etter at påtalemakten nå har satt opp spørsmålsskriftet til Nokas-juryen.

Spørsmålsskriftet er malen Nokas-juryen skal følge når de skal avgjøre skyldsspørsmålet for hver enkelt av de 13 tiltalte.

- Dette sier at dommen i tingretten var feil, sier Pettersens forsvarer, advokat Brynjar Meling, til Nettavisen.

Les også: Dette skal juryen svare på

I tingretten la dommerne til grunn at Dan Pettersen deltok under selve ranet og dømte ham til 15 års fengsel. Nå har altså påtalemakten snudd.

Bakmann
- Jeg har hele tiden sagt at dette var målsetningen vår. Det vi står igjen med nå er en uenighet om han kan dømmes for dødsfølgen. Han kan uansett ikke få den samme dommen som i tingretten, jubler Meling.

For mens ni av de 13 tiltalte blir plassert på ranslaget på elleve mann, blir Dan Pettersen nå tillagt en rolle som bakmann i dekkleiligheten i Nedre Dalgate.

«Om morgenen 05.04.04 var han i Nedre Dalgate 41 og tok imot fem ranere med våpen og ransutstyr samt ransutbyttet på ca. kroner 57.440.000,-» heter det i spørsmålsskriftet.

Her nevnes heller ingenting om at Dan Pettersen hadde en rolle som vaktmann - noe som har vært et tema i lagmannsretten.

Kamp om fribillett
Nettavisen har tidligere skrevet at det på tiltalebenken sitter en raner for mye. I tillegg til dem som i dag sitter på tiltalebenken, mener påtalemakten at to andre personer deltok under ranet - ranssjåføren kjent som «Psyko» som nå er død av kreft, samt Jusuf Hani som fremdeles er etterlyst av politiet.

Under ankeforhandlingene ble det en kamp mellom forsvarerne om å plassere andre ranere på Domkirkeplassen, slik at «fribilletten» kunne stå åpen til deres klient.

Torsdag fortsetter aktoratet sin prosedyre og vil da ta for seg hver enkelt av de tiltalte og hvor de mener de forskjellige oppholdt seg under ranet.

- Vi vil så langt det er mulig forsøke å plassere de forskjellige, sier aktor Arild Dommersnes til Nettavisen.

I tillegg til Dan Pettersen, er Alf Henrik Christensen også plassert i «støtteapparatet» til dem som utførte selve ranet.

I spørsmålsskriftet heter det at han hentet ranerne i Toskas hus i Skjeneholen natt til ransdagen, kjørte dem til ransbilene og stod senere og ventet på dem i Sørmarka hvor ransbilene ble påtent. Herfra mener påtalemakten at Christensen kjørte ranerne til dekkleiligheten i Nedre Dalgate i Stavanger sentrum.

Thomas Ingebrigtsen og skipperen William Pettersen er ikke tiltalt for selve ranet, men for medvirkning til grovt ran. Samtlige 13 er tiltalt for å ha deltatt i en organisert kriminell gruppe.

Kan frifinnes for grovt ran
En annet moment som skiller Pettersen og Christensen fra de andre tiltalte er at de i teorien kan dømmes for ran, men ikke for grovt ran.

For i spørsmålsskriftet for de to grovt ran ikke inkludert i hovedspørsmålet, men skilt ut i et tilleggsspørsmål. De to kan derfor bli funnet skyldig i å ha hjulpet ranerne, men frifinnes for at de visste om at det dreide seg om et grovt ran.

Følg prosedyrene i Nokas-saken på Nettavisen torsdag.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot