Gå til sidens hovedinnhold

Han vil spore kona med GPS

Kona til Sverre Slåtsve (67) er dement.

(SIDE2): - Jeg ser at kona mi plages av sykdommen sin, og jeg vil at hun skal få mest mulig frihet. Da må hun få en GPS, sier Sverre Slåtsve til Side2.

Hvis den demente er utstyrt med GPS kan pårørende se på PC-en sin på jobb eller hjemme hvor den demente er.

Negativ respons
Slåtsve har vært i kontakt med kommunen og fylkeslegen om en sporingsordning til kona.

- Jeg har pratet med kommunen og fått negativ respons. Og jeg har sendt brev til fylkeslegen og fått negativ respons, sier han.

Ifølge Trønder-Avisa var det i oktober han søkte fylkeslegen i Nord-Trøndelag om å få sporingsutstyr til sin demente kone.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

- Fylkeslegen mener at kommunen har et tilstrekkelig tilbud med hjemmesykepleie og sykehjemsplass, men det som er saken er at hun er milevis unna sykehjemsplass og fem til ti minutter per dag i hjemmesykepleie er til å flire av, sier Slåtsve.

Bekymret for kona
Kona, Brit (63), har vært dement i omkring fem år, men hun er i god fysisk form.

- Hun er i kjempeform og går lange turer. Hun fungerer egentlig ganske normalt fortsatt, men vi vet jo hva forløpet i en sånn sykdom er. Du glemmer mer og mer, og til slutt glemmer du hvem du er og hvor du er, sier Slåtsve.

Slåtsve er engstelig for at kona skal gå seg bort.

- Det er ikke så lenge siden at ei kvinne ble funnet igjen på Ytterøya død. Jeg vil i hvert fall ikke at det skal gå tre døgn før hun blir funnet. Hvis hun går seg bort, så vil jeg finne henne igjen ganske fort, sier han.

Kvinnen Slåtsve refererer til er dementsyke Gunnvor Fjerdingen (76) som forsvant på natten og ble funnet i sjøen utenfor Ytterøy tre døgn senere.

Påvirker hverdagen
Demensen påvirker også Slåtsves dagligliv.

- Det er som natt og dag, og det begrenser meg enormt mye. Skal jeg et sted må det planlegges nøye og jeg må sørge for å ha noen i huset, sier han.

Slåtsve kan fortsatt delta i sangkoret, og kona klarer seg uten tilsyn når han er på øvelse.

- Det har gått bra, men jeg vet ikke når det slutter å gå bra, sier han.

Han er frustrert over situasjonen, men etter flere avisoppslag i Trønder-Avisa, har han fått positiv tilbakemelding fra flere.

- Jeg harkommet i kontakt med noen som kan hjelpe meg med dette til en billig penge. Jeg vil ikke gå ut med hvem det er ennå, men jeg har bare såvidt pratet med noen få, sier Slåtsve.

Må ikke misbrukes
Datatilsynet er ikke imot teknologien, men de er engstelige for at den kan bli misbrukt.

- I utgangspunktet er vi ikke imot teknologien hvis den brukes slik at demente får bedre bevegelsesfrihet. Så lenge teknologien er et hjelpemiddel til privat bruk ser vi ikke de store ulempene med dette. Da kan det bidra til større bevegelsesfrihet for den demente og større trygghet for de pårørende, sier informasjonsrådgiver Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet til Side2.

Hun er heller bekymret for at løsningen kan bli misbrukt.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Problemet oppstår dersom det blir en del av et behandlingsprogram. Da vil det være strenge vilkår for hvordan teknologien kan brukes. I prakis kan valget for den demente bli mellom å overvåkes via GPS eller å låses inne. Det blir et problem dersom kommunen bruker dette til å skjære ned på antall ansatte i helseomsorgen. Hvis kommunene utnytter teknologien på den måten, så vil det ikke være bra verken for den demente eller for de pårørende, sier Talberg-Furulund.

Helsedirektoratet arbeider for tiden med en veileder for behandling av demente og Datatilsynet deltar i arbeidsgruppen.

Jakke med innebygget GPS
Det engelske selskapet Bladerunner har lansert en jakke med innebygget GPS, ifølge alltombarn.se.

Datatilsynet er skeptiske til at teknologien brukes til å overvåke barn.

- Vi mener dette har med tillitsforholdet mellom barn og foreldre å gjøre. Da bør man heller kunne stole på barna sine. Hvis foreldre overvåker istedenfor å stole på barna sine, så vil ikke det være heldig. Dersom barna skal bruke en slik jakke må både barna og de voksne være inneforstått med dette , sier Talberg-Furulund.

- Bør barn overvåkes på denne måten?

- Vi synes vel i utgangspunktet ikke det. Dialogen bør heller baseres på et tillitsforhold og åpen kommunikasjon, sier Talberg-Furulund.

Datatilsynet mener det ødelegger tillitsforholdet dersom barnet blir overvåket uten å vite om det.

- Du kan jo tenke deg hvis en voksen overvåker et barn og barnet finner det ut, hva det gjør med tillitsforholdet, sier hun.

Og dersom man vet at man blir overvåket av foreldrene sine, så faller litt av poenget bort.

- Man oppfører seg ofte annerledes når man vet man blir overvåket. Hva er hensikten med overvåkningen og hvorfor skal man til en hver tid overvåke barnet? Det er spørsmålet man bør stille seg, sier Talberg-Furulund.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene