RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Handikappet krenket i flyplass-kontroll

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert:
Kvinnen i rullestol fikk bagasjen endevendt og livsviktige medisiner tømt i en tissepotte i et ublidt møte med sikkerhetskontrollen.

Securitas-vaktene i sikkerhetskontrollen på Værnes stoppet kvinnen fra Nederland da hun kom med fly fra Nederland ved 12-tiden onsdag. Petra Zingel er sterkt bevegelseshemmet og kom i rullestol i følge med med sin assistent. De skulle til Trondheim og Norge for å delta på en internasjonal dansefestival. Men møtet med Norge ble slett ikke slik Zingel hadde regnet med.

- Jeg har forståelse for at jeg kan bli stoppet i kontrollen som alle andre, men det er måten det skjedde på. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Zingel til TV 2 Nettavisen.

Jaktet på narkotika
Vekterne på Værnes åpnet Zingels bagasje, angivelig på jakt etter narkotika. De fant ingen ulovlige medikamenter, men derimot Zingels medisin, som hun er helt avhengig av. De fant også den handikappede kvinnens tissepotte, som hun må bruke når hun er ute og reiser.

Medisineskene ble tømt og innholdet helt over i tissepotten, mens Zingel og assistanten protesterte. Da ransakelsen var over, ble medisinene helt tilbake.

Fikk ingen unnskyldning
Vekterne spurte også om bekreftelse på hva som var Zingels ærend i landet. Hun fortalte at hun skulle delta på Trondheim Community Dance Festival, men hadde ikke noe papirer på dette.

- Jeg fikk en følelse av at jeg var terrorist eller noe. Noe unnskyldning fikk jeg ikke, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Zingel sier hun aksepterer at reisende fra Nederland får særlig oppmerksomhet på grunn av narkotikaflommen fra landet, men mener dette gikk over streken.

- Det viser behovet for en slik festival som jeg skal delta på i helgen, som handler om å bekjempe fordommer på alle plan og bedre kommunikasjonen, sier hun.

Securitas beklager
Sjef for Securitas på Værnes, Terje Nordgård, kjenner ikke til episoden, men beklager det som har skjedd.

- Det er ikke slik det skal være. Har hun følt ubehag ved kontrollen, så beklager vi det, uttaler han.

Kunstnerisk leder Tone Pernille Østern i Trondheim Community Dance Festival sier de er sjokkert over det inntrufne og at Værnes og Securitas bør kontakte Zingel og be om unnskyldning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere