*Nettavisen* Nyheter.

Hannas utrolige historie

I 1985 ble Hanna Kvanmo kåret til landets mest populære kvinne. Men slik hadde det ikke alltid vært.

08.09.05 14:15

- Kvanmos livshistorie er historien om en som først falt fra nåde etter andre verdenskrig, og siden steg til å bli en av landets mest populære politikere, sier historieprofessor Knut Kjeldstadli.

Da andre verdenskrig brøt ut var Kvanmo bare 13 år gammel. 18 år gammel - i 1944 - meldte hun seg til tjeneste for tyske Røde Kors. Hun var sykesøster for tyske og norske soldater i tysk tjeneste, og ble dømt for landssvik da hun var 22. Denne dommen skulle hjemsøke Kvanmo da hun gikk inn i rikspolitikken. Hun skrev senere om opplevelsene i boka «Dommen».

- Fikk tilgivelse
- Jeg tror ikke hun var noen overbevist nazist under krigen. Dette var et politisk ubevisst valg på grunn av familietilknytning og lignende, sier Knut Kjeldstadli. Han sitter i SVs internasjonale utvalg, og meldte seg inn i daværende Sosialistisk Folkeparti i 1965.

Etter krigen slo Kvanmo seg ned i Mo i Rana og ble en populær lærer. Hun vant aksept som lokalpolitiker før hun gikk inn i rikspolitikken.

- Jeg tror de fleste oppfattet handlingene under krigen som noe hun fikk tilgivelse for, sier Kjeldstadli.

Populær politiker
SV ble dannet som valgforbund i 1973, og ble parti i 1975. Kvanmo kom inn på Stortinget som representant for Nordland i 1973, et år valgforbundet gjorde gode valg. Da Kvanmo ble parlamentarisk leder for SV i 1977, hadde imidlertid vinden snudd, og hun ledet partiet gjennom en periode med lave stemmetall på 1980-tallet.

- Hun bar da hele partiets offentlige representasjon og gjorde en fenomenal innsats sammen med Stein Ørnhøi, sier Kjeldstadli.

- Kvanmo vokste til å bli en nasjonal skikkelse med en personlig popularitet som gikk langt utover oppslutningen partiet hadde.

I 1985 ble hun kåret til den mest populære kvinnen i Norge av Dagbladets lesere.

- Folkelig og direkte
Kvanmo hadde en folkelig stil. Hun snakket forståelig og rett fram.

- Folkeligheten hennes var nok det viktigste kjennetegnet ved henne.

Da Kvanmo var ferdig som aktiv politiker, ble hun vist stor tillit som en av riksrevisorene, og hun var medlem av Stortingets Nobelkomite for SV.

- Det er en type æresverv som ikke blir alle til del, sier Kjeldstadli.

Han deler det allmenne inntrykket av Kvanmo.

- Hun hadde stor personlig styrke og en folkelig direkthet. Jeg husker henne også som veldig reflektert. Kvanmo var en tydelig personlighet og vant til å bli hørt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag