RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har brukket i to

Foto: Kris Aldous
Sist oppdatert:
MS «Server» har 650 tonn olje om bord, og det lekker. Nå har det brukket i to.

Kystverket har slått alarm for å unngå miljøulykke på vestlandskysten.

Det greske cargoskipet «Server» står med bakenden igjen på et skjær etter en grunnstøting ved Fedje fredag. Slepebåten «Belos» sleper på forskipet.

- Han har brukket i to foran ved styrhuset og vi er på vei inn Fedjeosen med forskipet. Sånn det ser ut nå skal vi ta den inn i le og prøve å berge den delen. Det er kommet ut litt olje, men er vi heldige har vi mye igjen i forskipet, sier kaptein Arne G. Nilsson på «Belos» til TV 2 Nyhetene.

Men fremdeles er det stor fare for at 650 tonn olje kan lekke ut.

.

- Vi vet er at det er 585 tonn tung bunkersolje og 72 tonn diesel om bord. Slik vi har forstått er det hull i skroget. Det er da klart at vi mobiliserer det vi har av ressurser med tanke på oljeutslipp, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås ved Kystvakten til Nettavisen.

Oljevernsystemer på plass
- Vi har 5 oljevernsystemer med lenser og opptakere på plass i ulike skip i området. Vi har tilstrekkelig med ressurser til gjøre det vi skal, sier Kjærås.

- Har dere lagt ut lenser eller forberedt å ta opp olje ennå?

- Foreløpig har vi ikke fått bekreftet om det er lekkasje, men vi tar høyde for at vi vil få et utslipp. Vi forbereder oss og mobiliserer det vi har, sier hun.

Fløyet til Bergen
Den siste av mannskapet på 25 ble reddet i land fra det synkende skipet «Server» rundt klokken 20.45 fredag. De ble først fløyet til Fedje før de seinere fredag kveld ble fraktet videre til Flesland i Bergen der mannskapet er innlosjert på et hotell.

Det greskeid cargoskipet gikk på grunn på sørsiden av Hellesøy fyr ved Fedje utenfor kysten av Hordaland.

Redningssentralen fikk inn melding om grunnstøtingen fredag kveld rundt klokken 18.25. Skipet kom fra Årdalstangen var på vei til Murmansk for å hente last da det grunnstøtte. Skipet frakter nå bare ballast, men det er likevel fare for at bunkerolje kan lekke ut.

- Verre når vannet synker
Fredag klokken 21.40 finnes flere slepebåter i området, og det vurderes om man skal trekke båten av, ifølge TV 2 Nyhetene.

Hvorvidt de lykkes kan få stor betydning for miljøet.

- Det er nå springflo, noe som betyr at det vil bli mye tøffere når vannet synker. Da kan det hende skipet tipper over på siden eller går i to, sier leder i Norges miljøvernforbund Kurt Oddekalv til Nettavisen.

Lukter diesel
Ifølge Kjærås vet man foreløpig ikke om det har lekket ut noe olje. Hun bekrefter at det lukter diesel eller olje i område.

Miljøkonsekvensene kan imidlertid bli betraktelig større dersom oljen lekker ut.

- I løpet av åtte dager vil det være svart opp til Namsos, sier Kurt Oddekalv til Nettavisen.

Ifølge Kjærås er interkommunalt utvalg mot akutt forurensning (IUA) i Bergen satt i beredskap. Foreløpig er det ikke gjort konkrete tiltak for å hindre oljeutslipp, men oljevern beredskap.

- Oljevern beredskapen vil ikke ha en sjanse i dette været, mener Oddekalv.

Svært bekymret
Folk på Fedje er selvsagt svært bekymret for hva som vil møte dem når det lysner.

- Det er jo en svært alvorlig situasjon, og i dette været er det svært lite vi kan gjøre. Vi må bare vente til været har løyet og så får vi ta det der ifra, sier ordfører Erling Walderhaug i Fedje til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere