RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du fått med deg advarselen?

Foto: Øijord, Thomas Winje (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Markant økning i lommetyverier. Oslo-politiet og Ruter går nye veier for å bremse utviklingen.

OSLO (Nettavisen og NTB): «Se opp for lommetyver i dette området!». Det er meldingen reisende med buss og trikk har fått med seg når de nærmer seg noen av hovedstadens utsatte holdeplasser de siste månedene.

Det gjelder holdeplasser i sentrum mot bydelene Grønland og Grünerløkka.

Siden november har Oslo-politiet og Ruter gjennomført et prøveprosjekt med advarsler knyttet til disse områdene.

- Bakgrunnen er at vi har hatt et voldsomt oppsving i tyverier. Folk blir frastjålet lommebøker og mobiltelefoner. Tyvene lager en blokkade, så er det noen som får en dult i siden i trengselen, og dermed er det gjort. Tiltaket med å informere er et ledd i arbeidet med å forebygge dette, sier politiinspektør Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til Nettavisen.

Har du opplevd lommetyver i Oslo? Fortell din historie til Nettavisen.

Stølen sier lommetyvene slår til hele tiden, men at man er mer utsatt i rushtrafikken og på vei hjem fra byen i helgene.

Mest vinningskriminalitet
- Ute i Europa framstilles Oslo som en god by å komme til for kriminelle, sa Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse mandag ifølge NTB. Da la Oslo-politiet fram tall som viser at vinningskriminalitet utgjør godt over 60 prosent av kriminaliteten i hovedstaden.

I 2012 ble det registrert 55.261 anmeldelser for vinning, noe som er en økning på 8 prosent fra året før.

Det var i alt 91.996 anmeldelser i Oslo politidistrikt i fjor, 4,2 prosent flere enn året før.

- Vinningskriminaliteten er et stort problem som plager veldig mange, sa Sjøvold.

Kjent i Europa
Antall lommetyverier har steget betydelig og er en stor utfordring for Oslo politidistrikt.

- Over 7.000 lommetyverier ble anmeldt i fjor, og politimesteren oppfordrer folk til å passe bedre på verdisakene.

Det arbeides aktivt mot problemet og omtrent 25 personer sitter for tiden i varetekt siktet eller tiltalt for lommetyverier.

Utviser flere
I 2013 er Oslo politidistrikt tilført 70 nye stillinger. De nye ressursene skal brukes til å prioritere forebygging og etterforskning av kriminalitet som rammer vanlige folk. Vold i nære relasjoner, seksualforbrytelser, lommetyverier og personran er de områdene det er bestemt å avsette flest nye folk til. I tillegg styrkes arbeidet med å utvise kriminelle utlendinger med flere årsverk.

Visepolitimester Hans Halvorsen la til at det i stadig større grad ble benyttet utvisning fra landet for lovbrytere uten tilhørighet til Norge. I fjor ble 1.300 personer utvist fra landet etter å ha blitt pågrepet for kriminelle forhold. Erfaringen med å bruke forvaltningsmessige verktøy beskrives som god.

Det har også vært en økning i antall anmeldelser for narkotika (pluss 15,1 prosent). Dissen anmeldelsene er det i hovedsak politiet selv som står for. Det er registrert 4.700 anmeldelser for besittelse av mindre mengder stoff. For de to strengere bestemmelsene i straffeloven som rammer bakmenn og importører, er det færre saker, men også der er det betydelig økning på opptil 65 prosent.

- Flere av miljøene og selgerne som har drevet med dette, er borte fordi de ikke lenger har noe marked. Vi kan ikke si om det er blitt mindre stoff, men det er blitt færre synlige selgere sier visepolitimester Roger Andresen til NTB.

Se Oslo-politiets statistikk for 2012 her (PDF)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere