RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du sett denne karen?

Denne hoppende knølhvalen i Norskehavet har en artsfrende i Florvåg-området ved Askøy.
Denne hoppende knølhvalen i Norskehavet har en artsfrende i Florvåg-området ved Askøy. Foto: Havforskningsinstituttet (Scanpix)
Sist oppdatert:
– Sensasjonelt, sier forskere etter at en gedigen knølhval ble sett utenfor Askøy torsdag.

Det var torsdag morgen at folk i Florvåg-området sperret øynene opp over den storvokste besøkende.

Ifølge øyevitner var hvalen helt innerst i vågen, før den dro ut igjen og kom tilbake, denne gangen for å angripe fisk. Dessverre har det så langt ikke dukket opp film eller bilder av hvalen.

– Sensasjonelt, sier forskere om hval-spottingen utenfor Askøy torsdag.

Har du bilder/video? Tips oss!

- En av verdens største
Seniorforsker Leif Nøttestad har snakket med flere øyenvitner, og har konkludert med at det trolig var en knølhval som har tatt turen inn i fjordene rundt Bergen.

– Her har vi tydeligvis en av verdens største skapninger rett utenfor stuedøren vår. Dette er dyr som kan veie 50 tonn, og som gladelig setter til livs 4-500 kilo fisk bare i ett jafs, sier Nøttestad til iBergen.no.

Uvanlig og sensasjonelt
Knølhvalen lever i Barentshavet om sommeren, og trekker nærmere ekvator når det blir kjølig. Tidligere har det vært observert streifdyr langs kysten, men å se et jaktende dyr innaskjærs er meget uvanlig. Nøttestad karakteriserer derfor observasjonen på Askøy som sensasjonell.

– Dette tyder jo på at knølhvalen blir værende i norske farvann om vinteren. Sannsynligvis jakter denne og andre hvaler langs hele norskekysten. Denne hvalen kan ha vært innom hele Hurtigruteleia før den kom til Florvåg, sier Nøttestad.

Han tror hvalen fortsatt er i området, og ber alle som bor langs kysten passe på og ha kameraet klart.

– Bilder og film av hvalen i norske farvann vil være av stor verdi for oss forskere, sier han.

Skal bli feit for damene
Nøttestad tror hvalen ved Florvåg ikke er et fullvoksent dyr, ettersom normal atferd for en voksen hval ville være å dra sørover for å pare seg.

– Sannsynligvis er dette en ung hann, som bruker vinteren til å feite seg opp, slik at han er i bedre stand til å slåss om damene neste vinter, humrer Nøttestad.

– Kan hvalen være farlig for folk som er ute i båter?

– Nei, hvalen er verken interessert i mennesker eller båter. Kun fisk. Eneste måtte være hvis båten din ligger like ved en sildestim. Da kan du risikere å få en bølge over deg hvis hvalen angriper fisken, sier Nøtttestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere