RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du sett maken til komet?

Sist oppdatert:
En lysende komet har dukket opp på nattehimmelen, og den blir bare mer og mer synlig.

Både astronomer og vanlige folk lar seg imponere av kometen, som i to dager til vil by på et lysende show på nattehimmelen morgen og kveld. Og for hver dag den er synlig, vil den øke kraftig i lysstyrke.

- Helt rå
- Denne kometen er helt rå. Jeg kan ikke sterkt nok oppfordre folk til å komme seg ut og se. Og den er synlig over hele landet, faktisk bedre og bedre jo lenger nord du kommer, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt til Nettavisen. Han og kollegene har fått en rekke telefoner fra folk som har observert kometen.

En som oppdaget kometen helt tilfeldig var 17 år gamle Christian F. Schüssler på Nordstrand i Oslo.

- Jeg sto på verandaen og så den på himmelen rett over Nesodden. Jeg tok fram filmkamera og filmet, og først da så jeg hvor stor og kraftig den var, sier han til Nettavisen.

Se innslaget på TV 2 Nyhetene (abonnement)

Vil du se kometen må du kikke mot vest etter solnedgang eller mot øst før soloppgang. Du vil se den som en avlang, diffus, lysende flekk på den tussmørke himmelen.

Kun to dager til
Men du må være rask, for snart er showet over.

- Fordi kometen flytter seg så fort og står nær Solen, er den bare synlig i to til tre dager til fra våre breddegrader, ifølge Røed Ødegaard.

Kometen ble oppdaget 7. august. august 2006 av den australske astronomen Robert H. McNaught og har fått navnet C/2006 P1 (McNaught).

Øker i styrke
Da McNaught så den var den veldig lyssvak og bare synlig med store teleskoper, men da den dukket opp igjen rundt årsskiftet hadde den økt kraftig i lysstyrke. Dette fortsetter, og for hver dag tiltar den med en faktor på 2-4, ifølge Røed Ødegaard.

12. januar vil kometen passere bare 26 millioner kilometer fra Solen.

Kometer er skitne snøballer fra de ytterste delene av solsystemet.

Les mer om kometen på Astrofysisk institutts hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere