RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du tre minutter til vår klimakalkulator?

Snorre Valen, Nettavisens klimakalkulator, klimatest
Snorre Valen, Nettavisens klimakalkulator, klimatest Foto: Arild J. Waagbø
Sist oppdatert:
Miljøpolitikerne Nikolai Astrup (H) og Snorre Valen (SV) prøvde Nettavisens klimakalkulator. Tør du?

Mandag startet klimatoppmøtet i København. Nettavisen har derfor skrudd sammen en superenkel klimakalkulator som viser hva en husstand slipper ut av klimagasser i løpet av ett år.

Først ute til å prøve klimakalkulatoren er Høyres Nikolai Astrup og SVs Snorre Valen, som begge sitter i Stortingets energi- og miljøkomité og er miljøpolitiske talsmenn for sine partier. Begge reiser også om en ukes tid til København for å delta på klimatoppmøtet.

Ta testen nå - eller les om Valen og Astrups testresultater under.

Fyrer med ved
Snorre Valen (25) kommer raskt i trøbbel. Han er nemlig en av tre i et kollektiv i Trondheim og har ikke full oversikt over husstandens forbruk. Derfor blir både kjæresten og romkameraten holdt utenfor. Snorre velger derfor en liten leilighet, som representerer hans del av energiforbruket.

- Jeg setter 30 prosent ved. Vi fyrer med ved hele vinteren. 16 prosent svin og kylling, 32 prosent vegetar, fisk 20 prosent og okse/lam 32 prosent. Jeg er veldig glad i lam, sier Valen til Nettavisen.

I klimaregnskapet er faktisk vedfyring bra, siden dette er fornybar biomasse. Vegetarmiddag er også bra, med et utslipp på 0,7 kilo CO2-ekvivalenter per voksenporsjon. Lammemiddagen, derimot, forårsaker et utslipp på 3,3 kilo CO2 per voksenporsjon.

Flyr mye, men kort
Valen oppgir 15 innenlands tur/retur flyreiser, samt to til Europa. Ingen interkontinentale.

- Jeg har ikke flydd interkontinentalt på flere år, selv om jeg har lyst, innrømmer Valen.

Han kjører ikke bil. Øvrig forbruk siste år, før han fikk en god stortingslønn nå i høst, anslår han til 5000 kroner i måneden - men høyner etter hvert til 6000 kroner.

Fasiten er: 11.648 kilo CO2-ekvivalenter - uten kjæresten.

Vil kutte røyken
Valen innrømmer at han flyr mer enn folk flest, men sier at han ikke liker det og at han derfor tar nattog mellom Oslo og Trondheim så ofte han kan.

- Jeg er vokst opp med en pappa i jernbanen og det er ikke noe sted jeg sover så godt som på toget. Men tog er blitt veldig dyrt og det går ikke fort. Derfor er jeg glad for at det er slått fast i Soria Moria 2 at regjeringen skal utrede høyhastighetstog, sier Valen.

Han frykter at utslippene hans blir mye verre når Stortings-reiseeffekten slår inn for fullt i husstanden.

- Jeg har tenkt å slutte å røyke. Tobakksdyrking binder opp matjord og forårsaker transportutslipp. Røyking er både unødvendig og skadelig, samt at det har en klimaeffekt å slutte med det, sier Valen.

Har ti år gammel TV
Nikolai Astrup (31) trekker inn to voksne i sin klimatest-husstand - han selv og kona. Klikker av for stor leilighet (på Frogner i Oslo). Han velger en god del vegetar (salater), mye kylling/svin og ikke så rent lite fisk heller.

- Stort sett spiser jeg her på Stortinget hver dag, forklarer Astrup.

På energiforbruk velger han stort sett strøm (som i klimakalkulatoren tar utgangspunkt i utslippene fra nordisk strømproduksjon), men legger inn en liten prosent ved for å ta høyde for lørdagskos i form av en vedkubbe eller to. Så er det flyreisene. «Dette er bøygen,» sier Astrup. Han slår opp i kalenderen og ender opp med fire tur/retur-reiser innenlands, fire til Europa, samt en interkontinental til USA. Husstanden har en bil, men kjører lite. Til sist er det det øvrige forbruket.

- Jeg har ikke høyt forbruk, TV-en er ti år gammel og stereoen er også ti år gammel. Men la oss si til sammen 15.000 for meg og kona i måneden, sier Astrup og taster det inn.

Fasiten blir: 22.141 kilo CO2-ekvivalenter i året - med kone.

Kutte, ikke flytte
Astrup er klar på at Norge må kutte utslippene sine, ikke flytte dem til andre steder i verden. Han konstaterer at klimakvotene nå er så billige at det langt på vei er mer lønnsomt å forurense enn å være klimavennlig.

- Om ikke rike Norge klarer å ta reisen fra å være et høytutslippssamfunn til å bli et lavutslippssamfunn, så vil ingen land i verden klare det. Vi må få et miljøvennlig forbruk basert på bedre teknologi. Vi skal ikke slutte med biler, men få bedre biler, sier Astrup.

- Hva gjør du for å være mest mulig klimavennlig?

- Jeg holder det kjølig hjemme, sier min kone. Det vil si 18 grader. Dessuten så går og sykler jeg stort sett til jobben her på Stortinget. I dag var det en litt grå og fæl mandag, så da hev jeg meg på en trikk, sier Astrup.

Om klimatesten
Nettavisens klimatest er bygget over samme datagrunnlag som Klimaløftets klimakalkulator, som CICERO Senter for klimaforskning var prosjektleder for. En rekke organisasjoner, deriblant NTNU, Østlandsforskning, SFT, SSB og Høgskolen i Oslo, bidro til denne kalkulatoren.

Det som gjør Nettavisens klimatest superenkel er at vi har låst noen svaralternativer for bolig, flyreiser og bilbruk. Svaralternativene er like fullt representative og vil gi en god pekepinn for folk flest på hvor mye de slipper ut av CO2-ekvivalenter i løpet av ett år.

I gjennomsnitt slipper hver nordmann ut 11,5 tonn CO2-ekvivalenter årlig - da er utslippene fra eksportindustrien vår ikke tatt med. Om du vil beregne enda mer nøyaktig hva du og dine slipper ut, så prøv Klimaløftets kalkulator her eller SFTs utslippskalkulator for privatpersoner her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere