*Nettavisen* Nyheter.

Har funnet ny type diabetes

En gruppe forskere i Bergen har funnet en ny type diabetes. Sykdommen karakteriseres ved svikt i bukspyttkjertelen og kan gi nye svar på hvorfor diabetes oppstår.

Funnene er av stor interesse fordi de beskriver en ny type diabetes med svikt i bukspyttkjertelens fordøyelsesfunksjon og nedsatt fettopptak fra tarmen. To familier fra Vestlandet og en familie fra Oslo viste seg å ha en lik mutasjon og samme tilstand. Det ledet forskerne på sporet av et diabetesgen.

- Andre pasienter med arvelig diabetes bør derfor undersøkes med tanke på fordøyelsesproblemer, og de kan være aktuelle for gentesting, sier professor og overlege Pål Rasmus Njølstad ved Barneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus i en pressemelding fra Helse Bergen.

I januarnummeret av det amerikanske tidsskriftet Nature Genetics beskriver forskerne fra Haukeland og Universitetet i Bergen sine funn. Ved avansert genteknologiske metoder klarte forskningsgruppa å finne fram til diabetesgenet.

Diabetes er en folkesykdom som øker sterkt. Trolig har så mange som 200.000 nordmenn i dag diabetes. Sentralt i prosessen som fører til diabetes er redusert insulinproduksjon i bukspyttkjertelen. Dette organet produserer også fordøyelsesenzym.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.