Har svindlet flere norske rikinger

Foto: Scanpix (Scanpix)

Politiet jakter liga som svindler norske rikinger.

12.08.10 12:03

NA24 avslørte mandag den store svindelsaken hos Nordea.

Les mer: Stakk av med 60 millioner

I sommer gikk to personer inn i Nordea-filialen, hvor den nå varetektsfengslede 32 år gamle mannen av pakistansk opprinnelse jobber. De to personene trakk en kølapp for «øvrige tjenester», og la frem et id-kort da de kom til kassen.

Den nå varetektsfengslede 32 åringen sjekket id-kortet, og fikk frem all tilgjengelig informasjon om personen på skjermen. Kassereren sjekket så bildet opp mot arkivet. Til tross for at bildet som lå i Nordeas arkiv samsvarte dårlig med bildet på id-kortet, gikk kassereren altså videre med transaksjonen.

Deretter ble kontrollnummeret og personnummeret på bankkortet kontrollert av kassereren. Han overførte så utrolige 89 millioner kroner til en annen konto. Som NA24 tidligere har avslørt, ble deretter 60 millioner kroner tappet av kontoen.

Kassereren var inne og sjekket kontoen både den 23. mars i år og den 16. juli 2010 uten at dette kan kobles til det som skjer i Nordea-filialen disse dagene. Dette har fått politiet til å reagere, og fredag ble kassereren varetektsfengslet i fire uker.

Ute etter rikinger
NA24 har snakket med andre rike personer som også har blitt utsatt for svindel i år. Deres svindelsaker ligner forbløffende på den store svindelsaken hos Nordea.

Det faste mønsteret som tegner seg er at svindlerne får laget falske norske pass i utlandet. Dette benyttes så for å skaffe et falskt bankkort.

Deretter sender bakmennene personer som presses til å gå til banken med kortet. Bakmennene tapper så kontoen så fort pengene er overført. I opplegget som er benyttet i den store svindelsaken mot Nordea i sommer, er pengene overført til Dubai.

Dette er også benyttet i de andre svindelsakene.

Etter det NA24 forstår skal en konto til et byggeselskap i Dubai være mottaker av millionene, som er overført fra kontoene til de norske rikingene.

Politiet jobber nå med å få oversikt over hvor pengene har tatt veien, og har siktet en 35 år gammel tidligere strafffedømt som hovedmann.

Orientert om saken
Nordea har orientert Finanstilsynet om storsvindelsaken. Hos Finanstilsynet har man imidlertid ikke gjort noe annet enn å motta informasjon om svindelen.

- Ser vi et mønster i hvordan slike svindler gjennomføres her?

- Det kan jeg rett og slett ikke svare på, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Karsrud i Finanstilsynet til NA24.

Politiadvokat Frank Grimstad Jensen var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.