RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har tatt to liv på ett år

Sist oppdatert:
28-åringen som var savnet på Rotsethornet i Volda ble mandag kveld funnet omkommet. Dermed har fjellet krevd sitt andre dødsoffer på kort tid.

Det mektige landemerket som kneiser 650 meter over studentbygda Volda krevde mandag ettermiddag sitt andre dødsoffer blant høgskolestudentene på under ett år.

- Det er en svært tung beskjed å få. Uansett om personen er student eller ikke, er dette en ufattelig tragedie, sier Gunnar Stave, rektor ved Høgskulen i Volda til TV2 Nettavisen.

Meldt savnet
Store mannskaper fra Røde Kors og politiet har lett etter 28-åringen etter at han ble meldt savnet av en turkamerat ved 15-tiden i ettermiddag. Også frivillige og Sunnmøre Alpine redningsgruppe og et helikopter har også deltatt i søket etter studenten.

Ulendt terreng

Like før mørkets frembrudd ble 28-åringen funnet i svært ulendt terreng, mellom Andaneset og Grefsnes på østsiden av fjellet.

To personer fra den alpine redningsgruppa skal ha fulgt de delvis gjensnødde fotsporene til studenten, frem til en bratt skrent. Da skal de ha tilkalt helikopter som lokaliserte den avdøde klokka 20.08 i kveld.

- Vi kan bekrefte at mannen er funnet omkommet og at det dreier seg om en fallulykke. De pårørende er varslet, sier operasjonsleder Audun Vartdal ved Sunnmøre politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Alene på tur
Den omkomne studenten skal være hjemmehørende i Volda, og ha vært tilknyttet avdeling for lærerfag. Han skal ha vært alene da han la ut på tur i formiddag.

- En kamerat av den savnede hadde kontakt med 28-åringen via mobiltelefon rundt klokka 11.30. Han befant seg da på toppen av fjellet og skulle starte på turen ned. Klokka 15 ringte kameraten oss og var bekymret fordi det tok lang tid og fordi han ikke lenger fikk kontakt med ham via telefon. Etter en del etterretningsarbeid, valgte vi å starte søk, sier operasjonsleder Audun Vartdal ved Sunnmøre politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Tåke og snødrev
De lumske værforholdene i Volda skal ha gjort redningsaksjonen svært vanskelig. I løpet av ettermiddagen og kvelden har redningsmannskapene måttet slåss mot tåke, snødrev og skarpt lys.

Etter det TV2 Nettavisen erfarer, skal hensynet til redningsmannskapenes sikkerhet være årsaken til at de har besluttet å ikke hente den omkomne ned fra fjellet før tirsdag morgen.

Rotsethornet ligger like utenfor Volda sentrum, og er synlig fra hele bygda. Området rundt foten av fjellet er et svært populært utfartsområde både blant studenter og fastboende i vestlandsbygda.

Dødsulykke i fjor
I slutten av mai i fjor omkom en 23 år gammel student fra Hjelmeland i Rogaland etter at hun og en venninne hadde lagt ut på tur på det samme fjellet. Også de var på vei ned fra fjellet etter det som skulle være en koselig fjelltur, da de havnet utenfor den oppmerkede stien. Dermed falt begge ned en 150 meter høy skrent.

Over ett døgn etter at hun så sin 23 år gamle venninne falle i døden fra den bratte fjellsiden, ble hennes jevnaldrende venninne funnet i sjokktilstand, hardt skadet på sin egen hybel. Politiet mener at den skadede kvinnen tok seg ned fra fjellet på egen hånd, men at hun på grunn av omfattende skader ikke klarte å varsle noe om den grusomme ulykken.

I dag tok fjellet nok et liv.

- At det har skjedd på samme fjellet, er nesten uforståelig. Her har folk gått turer i alle år, uten at jeg kan huske en eneste ulykke. Så kommer det to slike ulykker så tett. Det er nesten utrolig, sier Stave.

Rektor forbereder morgendagen

I november 2004 omkom en annen student ved høgskulen etter at han ble feid på sjøen ved Stadt foran øynene på sjokkerte turkamerater.

Nå i kveld forberedte rektoren ved den 2500 studenter store høgskolen seg på å møte studentene etter nok en dødsulykke. Ved begge de to andre ulykkene har skolen fått ros fra både pårørende, venner og presse for måten de har håndtert sakene på.

- Du kan jo si var har en dyrekjøpt erfaring. Den vil vi få bruk for nok en gang, siden vi igjen er berørt av en slik ulykke, sier rektor Gunnar Stave.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere