RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har ventet på tobakksvar i 16 år

Sist oppdatert:
Etter å ha ventet i 16 år, er tålmodigheten slutt for norske myndigheter. Innen nyttår må tobakksselskapene redegjøre for innholdet i tobakken som selges i Norge.

I 1999 krevde det daværende Statens Tobakksskaderåd på oppdrag av helseminister Dagfinn Høybråten at Tobakkindustriens Felleskontor skulle fortelle hvilke stoffer som er tilsatt og har vært tilsatt tobakksvarene som selges i Norge. Da var det 12 år siden norske myndigheter fremmet et slikt krav for første gang.

I dag, hele 16 år etter at det første kravet ble fremmet, er norske myndigheter fortsatt ikke fornøyd med informasjonen fra tobakkselskapene.

- Vi fikk en liste i 2000, men den var mangelfull, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Hjelp fra EU-direktiv
Nå setter Larsen sin lit til et nytt EU-direktiv som pålegger tobakksselskapene om å opplyse hva varene inneholder.

- Et helt nytt EU-direktiv innebærer at selskapene har frist fram til nyttår med å opplyse hva tobakken inneholder. Hvis vi får en full oversikt, vil det være historisk, sier Larsen som legger til at han er veldig spent på om myndighetene nå får vite hva som egentlig er i tobakken.

Skal analyseres
Når myndighetene har fått listene, skal de sendes til uavhengige laboratorier for å sammenholdes med tobakken som selges.

- EU har pekt ut kompetente laboratorier som ikke er mottar støtte fra tobakksindustrien, forsikrer Larsen.

- Ren løgn
Informasjonssjef Robert Kvam ved Tiedemanns Tobaksfabrikk AS tilbakeviser at norske myndigheter ikke har fått vite hva tobakken inneholder.

- Slike påstander er ren løgn. Norske myndigheter har fått vite alt, absolutt alt, sier Kvam.

Nettavisen avslørte i 1999 at bruken av det forbudte kreftfremkallende stoffet coumarin i norsk tobakk har vært omfattende. Stoffet fantes i hele ni forskjellige sigarettyper i 1986, viser tidligere hemmelige dokumenter.

Tar 7.500 liv
Røyken tar årlig rundt 7.500 liv i Norge. 1,2 millioner nordmenn røyker daglig. Det utgjør 33 prosent av den voksne befolkningen.

I tillegg er 400.000 nordmenn, eller 11 prosent, såkalte av-og-til-røykere. Tilsammenligning dør omtrent 250 personer av alkoholrelaterte skader hvert år.

Fredag lanseres myndighetenes nye røykestopp-kampanje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere