*Nettavisen* Nyheter.

Harde kamper i Burundis hovedstad

Det er kamper i Burundis hovedstad Bujumbura. Kampene pågår mellom rivaliserende grupper av soldater og politi, der noen er lojale mot presidenten mens andre støtter kuppgeneralen Godefroid Niyombare. Foto: Goran Tomasevic

Situasjonen i Burundi er kaotisk og uavklart etter kuppforsøket. I hovedstaden Bujumbura pågår det harde kamper mellom rivaliserende grupper av soldater, og den statlige radioen er tatt av lufta.

Torsdag ettermiddag var det kraftig skyting flere steder i Bujumbura, blant annet ved det statlige radio- og TV-huset. Øyenvitner forteller om minst én død soldat, men antall sårede og drepte er uklart.Kampene pågår mellom rivaliserende grupper av soldater og politi, der noen er lojale mot presidenten mens andre støtter kuppgeneralen Godefroid Niyombare. I tillegg til skyting, har det også vært eksplosjoner flere steder i Bujumbura, ifølge øyenvitner.

Fordømmer kuppforsøket

Tidligere på dagen erklærte Niyombare at han nå kontrollerer hovedstaden.

– Vi kontrollerer stort sett hele byen. Soldatene som nå mobiliseres og utplasseres, er på vår side, sa en talsmann for Niyombare i en radiotale.

Klikk på bildet for å forstørre.

Folk i gaten i Burundis hovedstad Bujumbura. Kampene pågår mellom rivaliserende grupper av soldater og politi, der noen er lojale mot presidenten mens andre støtter kuppgeneralen Godefroid Niyombare. Foto: Goran Tomasevic


Burundis president Pierre Nkurunziza og landets forsvarssjef nekter imidlertid fortsatt hardnakket for at de har mistet makten.

I en radiotale torsdag ettermiddag, før radiosendingen ble avbrutt, fordømte Nkurunziza kuppforsøket og sa han er rede til å tilgi alle soldater som overgir seg.

– Jeg vil også takke alle soldater som bidrar til å gjenopprette ro og orden, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Burundis president Pierre Nkurunziza fordømmer kuppforsøket i hjemlandet. Han oppholder seg nå på hemmelig sted i nabolandet Tanzania. Foto: Reuters

På hemmelig sted

Hvem som faktisk har makten i det lille østafrikanske landet nå, er imidlertid høyst uklart.

Kuppmakerne slo til onsdag, da president Nkurunziza var i nabolandet Tanzania der han deltok på et regionalt toppmøte om nettopp den politiske krisen i Burundi.

Nkurunziza forlot møtet raskt, men det var lenge uvisst hvor han var og om han hadde forsøkt å ta seg tilbake til hjemlandet. I Burundi er flyplassen stengt, det samme er grensene.

Men torsdag opplyste myndighetene i Tanzania at Nkurunziza oppholder seg i hovedstaden Dar-es-Salaam, men på hemmelig adresse. Når, eller om, han får komme hjem, er høyst uklart.

Klikk på bildet for å forstørre.

Generalmajor Godefroid Niyombare (t.h.) hevdet i en radiotale onsdag at han har avsatt Burundis president og tatt makten i landet. Torsdag hevdet han å ha kontroll over nesten hele hovedstaden. Foto: Reuters

Vil gjenvelges

Bakgrunnen for uroen i landet er at president Nkurunziza for noen uker siden kunngjorde at han ville stille til gjenvalg for en tredje presidentperiode, noe som er i strid med grunnloven i det lille østafrikanske landet.

Burundi har de siste ukene vært preget av uro og voldelige sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av presidenten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag