*Nettavisen* Nyheter.

Hareide: - Erna Solberg gjør det særdeles vanskelig for seg selv

KrF sitter i skjebnemøte:

KrF-lederen mener statsminister Erna Solberg (H) må løse krisen som Sylvi Listhaug har skapt.

19.03.18 16:48

STORTINGET (Nettavisen): Mandag klokken 12 samlet KrFs landsstyre seg på Stortinget for å avgjøre om de skal støtte mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp), etter hennes omstridte terror-kritikk mot Arbeiderpartiet.

Dersom KrF støtter mistillitsforslaget fra Rødt, kan det kaste landet ut i en regjeringskrise.

SISTE: Klokken 16.45 kom KrF-leder Knut Arild Hareide ut til pressen og fortalte at de ikke har tillit til Sylvi Listhaug.

- Er tilgivelse det samme som tillit? Jeg har tilgitt Listhaug, spørsmålet er om KrF kan ha tillit til henne som justisminister, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i sin tale til landsstyret.

- En justisminister skriver at stortingsflertallet setter terrorister rett fremfor nasjonens sikkerhet. Det er et sterkt eksempel på å stille andres motiver i tvil. Derfor er dette er en så viktig sak, sa Hareide.

Se Nettavisens direktesending fra dramaet:

Han gjentok at han synes innholdet i Listhaugs Facebook-innlegg, der hun skrev at Ap ikke tar nasjonens sikkerhet på alvor, var usaklig, spekulativt og feilaktig.

- Vi er opptatt av tonen i de politiske debattene. Derfor er vi opptatt av hvordan vi snakker om og med hverandre. Derfor er vi opptatt av hvilke ord som blir brukt. Derfor er grunnen til at vi er samlet her så alvorlig, sa Hareide.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKJEBNEMØTE: Knut Arild Hareide talte til KrFs langsstyremøte mandag ettermiddag, før møtet ble lukket for pressen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Erna må ta ansvar og grep

Hareide mener statsminister Erna Solberg (H) setter både seg selv og regjeringen i en svært vanskelig situasjon dersom hun ikke ordner opp.

- Dersom statsministeren ikke ordner opp og i tillegg selv velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det særdeles vanskelig for seg selv og for regjeringen, fastslo Hareide i åpningstalen.

Hareide sier han i løpet av helgen gitt Solberg en tydelig melding fra hele KrF om at det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå en mistillitssituasjon i Stortinget.

- Jeg har ytret en tydelig melding på vegne av hele KrF, om at det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå en situasjon med mistillit i Stortinget, sa Hareide, og la til:

- Det er statsministeren som selv bestemmer sammensetningen av egen regjering. Dersom statsministeren ikke ordner opp og i tillegg selv velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det svært vanskelig for seg selv og regjeringen. Det er statsministeren som sitter med ansvaret, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

KAOS: KrF-leder Knut Arild Hareide og resten av partiledelsen hastet forbi pressen etter sitt møte i forkant av landsstyremøtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

KrF-lederen beskrev også saken som krevende.

- Det er statsministeren som sitter med ansvaret. Men for KrF er det også krevende. Vi gikk til valg på å bytte ut Frp, og dermed Listhaug, men vi gikk også til valg på Erna Solberg som vår statsministerkandidat. Selv om hun etter valget i fjor høst nok en gang valgte samarbeid med Fremskrittspartiet framfor oss, ønsket vi likevel å gi henne muligheten til å fortsette som statsminister, sa Hareide.

- Det er et stort alvor

Etter Hareides tale, ble møtet lukket for pressen. Diskusjonen ble da innledet mellom de om lag 40 personene i KrFs landsstyre.

- Det er et stort alvor i situasjonen, sa stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) på vei inn til møtet.

Allerede tidlig mandag morgen var det møtt fram et stort pressekorps utenfor kontorene til KrF på Stortinget. Ved 11-tiden kom partiledelsen ut av et møte de har hatt i forkant av landsstyremøtet. Ingen av dem ønsket å si noe til pressen, og bare hastet forbi.

Les også: KrFs ledertrio samlet før skjebnemøte

- Pågangen har vært stor

Tirsdag skal mistillitsforslaget stemmes over i stortingssalen, og det er varslet at statsminister Erna Solbeg (H), dersom det blir flertall for å felle Listhaug, da vil stille et kabinettspørsmål. Det betyr at hele regjeringen går av dersom det er flertall for det i Stortinget.

- Pågangen har vært stor gjennom helgen, sier Hareide til NTB. Han bekrefter at han i helgen har hatt kontakt med statsministeren, men vil ikke si noe mer om innholdet i samtalene.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ GANGEN: Et stort pressekorps venter på KrF-ledelsen foran dagens skjebnemøte på Stortinget. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Gunnar Stavrum: Derfor vil ikke KrF felle Solberg-regjeringen

Allerede rett før klokken 9.15 møtte KrF-lederen sine to nestledere Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad for å diskutere spørsmålet som kan felle regjeringen.

- Dette er helt klart en vanskelig sak for oss, sa Bollestad på vei inn til møtet.

Les også: – Solberg vingeklippes hvis opposisjonen får bestemme

Hardt presset

Presset på partiets åtte stortingsrepresentanter er formidabelt. Selv om tilliten er tynnslitt til Listhaug, er det langt færre i partiet som virkelig ønsker en regjeringskrise.

- Det strømmer på med eposter og henvendelser i alle kanaler, men langt ifra alle kommer fra partimedlemmer, sier KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy til NTB. Han sier kravene stilles i begge retninger.

Les også: Støre nekter å bøye av – vil felle regjeringen

Jensen: - Håper de ikke stiller seg bak

Frp-leder Siv Jensen sier hun håper at KrF ikke vil stemme for Rødts mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

- Nå er det sånn at regjeringen og Sylvi Listhaug har gitt en uforbeholden unnskyldning fra Stortingets talerstol. Jeg håper selvfølgelig at KrF ikke stiller seg bak det mistillitsforslaget som ligger i Stortinget. Jeg mener hensynet til landet er viktig for at vi kommer oss videre, sa Frp-leder og finansminister Siv Jensen mandag formiddag.

Nettavisen følger saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo 20180319. Knut Arild Hareide før KrFs ekstraordinære landsstyremøte der landsstyret skal behandle den politiske situasjonen og mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.