*Nettavisen* Nyheter.

Hareide møtte Støre før avgjørende landsmøte

Dersom KrF bestemmer seg for å samarbeide med Arbeiderpartiet også Senterpartiet, er Ap-leder Jonas Gahr Støre klar til å ta over som statsminister. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre i forkant av det avgjørende slaget om KrFs veivalg, melder NRK.

01.11.18 19:17

Kilder rundt de to partilederne bekrefter møtet, som skal ha funnet sted onsdag og vart en times tid.

– Jeg kan bekrefte at jeg har hatt korte samtaler med både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre siste døgn. Det er ikke unaturlig, skriver Knut Arild Hareide i en SMS til NRK.

Møtet med Støre skal ha handlet om hvordan de to partilederne skal uttrykke seg i mediene dersom KrF-landsmøtet fredag vedtar å starte regjeringssonderinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Les mer: Hans Fredrik Grøvan: - Dette er en ren politisk overstyring

Vil ha rask prosess

Ifølge NRK legger de to partilederne opp til at sonderingene skal starte alt på mandag på Stortinget. Også Sps og SVs partiledere skal være klare. Selv om Hareide har rådet partiet til å gå i regjering kun med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, vil koalisjonen være avhengig av å få SVs støtte.

Kilder sentralt i KrF sier til NTB at det uansett veivalg ligger an til en rask prosess. Planen er å avklare enighet om statsbudsjett og regjering i to parallelle løp.

Etter det NTB får vite, samles KrFs stortingsgruppe allerede fredag kveld for å bestemme hvem som skal sitte i forhandlingsdelegasjonen. Aps sentralstyre er også i beredskap til å møtes lørdag.

Forhandler budsjett samtidig

Parallelt med de eventuelle regjeringsforhandlingene vil Ap, Sp KrF og SV partiene gå i gang med å forhandlet om et felles alternativt budsjett, ifølge NRK.

De fire partiene skal være villige til å kaste Solberg-regjeringen ved å stemme ned det borgerlige budsjettforslaget i månedsskiftet november-desember. Mye skal allerede være avklart mellom de fire partiene når Støre eventuelt får i oppdrag å danne ny regjering.

Før landsmøtet fredag er det imidlertid større sannsynlighet for at blå side vinner og at partiet velger regjeringssonderinger med de borgerlige fremfor Ap og Sp. Hareide håper imidlertid å overtale tilstrekkelig antall delegater til å stemme for samarbeid til venstre.

Les mer: TV 2 erfarer at Knut Arild Hareide går om han taper: - Ingen kommentar

Les mer: Bollestad har en plan for å samle KrF etter veivalget

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.