RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hareide uenig med Bondevik: - Viktig ikke å ekskludere Frp


BREDT FORLIK: KrF-leder Knut Arild Hareide vil ha et bredest mulig asylforlik på Stortinget, men innrømmer at det kan bli krevende.
BREDT FORLIK: KrF-leder Knut Arild Hareide vil ha et bredest mulig asylforlik på Stortinget, men innrømmer at det kan bli krevende. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
KrF-lederen vil ha et forlik også med Frp i asylforhandlingene.

I helgen advarte tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik mot å ta Frp med i et bredt asylforlik på Stortinget.

Men dette er nåværende KrF-leder Knut Arild Hareide uenig i.

- Hvis Bondevik er skeptisk til et bredt forlik, så jeg er uenig med han på det, sier Hareide til Nettavisen.

KRITISK: Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik mener Frp ikke bør tas med på et asylforlik.

Mandag ettermiddag starter forhandlingene om et mulig asylforlik på Stortinget, samme dag som også en fylkesleder i KrF åpner for å ofre Frp i regjering på grunn av flyktningkrisen.

Les også: Bondevik: - Jeg blir trist når jeg ser hvordan Frp forholder seg til flyktningkrisen

- Bør være bredest mulig
Hareide mener det nå er viktig ikke å ekskludere Frp.

- For meg er det viktig nå at vi gjør det vi kan for å få et forlik som omfatter alle, ikke minst med Frp, fordi vi mener det er riktig i denne situasjonen. Frp sitter nå i regjering med betydelige posisjoner som er ansvarlig for viktige deler av dette feltet, påpeker han

Han tar samtidig sin tidligere sjef i forsvar. 

- Bondevik sa ikke at det var uviktig at alle skulle være med, men var opptatt av at helheten måtte ligge der flertallet ligger, sier Hareide.

Bondevik sa også til Klassekampen at han er bekymret over at Frps debut i regjeringskontorene, sammenfaller med vår tids største flyktningkrise.

- Deler du Bondeviks bekymring?

- Nå tenker jeg at nå sitter Frp og styrer. Det er vel det samme hvem som hadde sittet med ansvaret, så hadde dette være krevende, sier Hareide.

- Vet at det vil være krevende
- Er du enig med din fylkesleder som mener at Frp bør ofres i regjering?

- Jeg sier jeg ønsker et bredt forlik, der jeg ønsker at Frp er med. For å få til et forlik må de som er med få gjennomslag, det må vises hvem som er med i forliket, sier Hareide til Nettavisen, og fortsetter:

- Så vet vi at det vil være krevende punkt som vi må sette oss ned og snakke om, men jeg vil ikke begynne å ekskludere ting nå før vi har satt oss ned. Men jeg er villig til å lytte til de ulike argumentene, sier han.

Forhandlingene på Stortinget starter mandag ettermiddag klokken 17.30, og Hareide sier han har store forventninger til samtalene.

- Jeg opplever at samtlige partier som har uttalt seg, har vært positive til at vi setter oss ned. Det tenker jeg er et veldig godt utgangspunkt.

- Vi har en langt bedre modell
KrF-lederen viser samtidig til at man har tradisjon for i Norge å få til brede forlik når det skjer ekstraordinære ting som er krevende.

Men enkelt blir det ikke, for KrF er sterkt imot regjeringens forslag om å ta 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet til å dekke asylregningen.

- Vi har en langt bedre modell for hvordan man kan gjøre det. Vi har foreslått en del utgiftskutt, og så mener jeg vi kan både se på og gjøre budsjettet mer sosialt og mer miljøvennlig, sier Hareide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere