RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Harnes dømt til forvaring

Sist oppdatert:
Lars Harnes lovet bot og bedring overfor statsminister Kjell Magne Bondevik. Nå er han dømt til forvaring fordi retten mener han er farlig for samfunnet.

Bandidos-medlem Lars Harnes er dømt til forvaring for tortur og ranet på Aker Brygge. Harnes var mannen som i 1999 håndhilste på statsminister Kjell Magne Bondevik under en Stopp Volden-forestilling for barn og unge i Oslo Spektrum.

I februar 2005 ble Bandidos-medlem Lars Harnes dømt til fire år og tre måneders fengsel for ranet på Aker Brygge. Påtalemyndigheten la den gang ned påstand om forvaring, men fikk det ikke. Forvaringspunktet ble anket. Nå har lagmannsretten sagt ja til å beskytte samfunnet mot trebarnsfaren Lars Harnes.

Harnes ble dømt for ranet sammen med blant andre Munch-tiltalte Petter Tharaldsen. Ranet ble gjennomført mens Harnes var på permisjon fra fengsel. Der sonet han seks års fengsel for grov mishandling av en 29-åring.

Vilje til kriminalitet
Nå har Borgarting lagmannsrett kommet til at samfunnet må beskyttes mot Lars Harnes. Forvaring betyr at Harnes blir sittende i fengsel til en nemnd mener at Harnes har forbedret seg så mye at han kan slippes ut i samfunnet igjen. I dommen som falt fredag, står det blant annet:

Etter en samlet vurdering antar lagmannsretten at det nå og i lang tid fremover vil være en kvalifisert fare for at Harnes begår, eller forsøker å begå, nye alvorlige forbrytelser som krenker andres liv, helse eller frihet, skriver VG.

Lagmannsretten har lagt særlig vekt på de siste dommene til Harnes når han nå dømmes til forvaring. De viser til hans tilhørighet til kriminelle grupper, og til hans vilje til grov brutalitet.

Mønsterfar og torturist
I rettssaken etter Aker Brygge-ranet belyste rettspsykiater Asbjørn Restan Harnes sine to ansikter. På den ene siden er han en god mønsterpappa som deltar i foreldremøter, hjelper barna med lekser, besøker bestafar på gamlehjemmet og deltar på dugnad i nabolaget. I det andre livet, på samfunnets skyggeside, er Harnes en brutal voldsmann som ikke føler anger. Rettspsykiateren viste blant annet til at Harnes ikke følte empati overfor mannen han mishandlet på det groveste. Dette var en mann fra det kriminelle miljøet.

Den sakkyndige fortalte at Harnes mener samfunnsinstitusjoner som politi, skattemyndigheter, tollmyndigheter og rettsvesen ikke har noe relevans for ham, så lenge han ikke skader vanlige mennesker. Han mener det er forkastelig å stjele fra privatpersoner, men ikke fra en bank, slik som den på Aker Brygge.Les mer her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere