RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hastefreder sommerfugl

Sist oppdatert:
Klippeblåvinge står på randen av utrydning i Norge. Fra i dag er sommerfuglarten midlertidig vernet.

Arten finnes i dag kun på to lokaliteter i Norge, én i Halden og én i Tvedestrand kommune. Arten har gått sterkt tilbake over tid, og er klassifisert som sterkt truet i den nasjonal rødlisten over truede arter som kom i fjor høst.

Bestanden stuper
Tidligere fantes klippeblåvinge på minst 16 lokaliteter rundt Oslofjorden og sørover til Arendal. I år er ikke arten påvist i Tvedestrand, noe som gjør at lokaliteten i Halden kan være den siste for arten her til lands.

At arten blir midlertidig vernet innebærer at det fra i dag er forbudt å samle eksemplarer av arten. Dette gjelder i alle stadier, inkludert egg, larver og pupper, skriver Direktoratet for Naturforvaltning i en pressemelding.

Vil bygge hytter i området
Området ved Torpbukta i Halden er regulert til hytte- og boligutbygging. Det er også planer om en småbåthavn.

Vernet av sommerfuglen kommer som en følge av et voldsmt trykk fra naturvernsorganisasjoner og privatpersoners engasjement for å få endret utbyggingsplanene. En privat grunneier med byggetillatelse for ti nye boliger og fem nye hytter i området.

Ved utgangen av mars anmeldte Sabima (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold) en grunneier i Halden til Halden politistasjon og Økokrim for en vei han har anlagt i klippeblåvingens habitat nettopp ved Torpebukta. Plan- og miljøutvalget i kommunen har fastslått at veien ble ulovlig anlagt, og har forlangt den fjernet.

Reguleringsplanen ble godkjent i september 2005, og Carsten Dybevig (H), leder av plan- og miljøutvalget i Halden virket ikke villig til å endre den da saken ble kjent i april.

- Reguleringsplanen er juridisk bindende, og grunneier kan gå til erstatningssak mot kommunen dersom vi ikke overholder avtalen, sa Dybvig til Aftenposten i april

Helen Bjørnøy på banen
5. mai ble et brev ført i pennen av Sabima og WWF (World Wide Fund for Nature) oversendt miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), der de forlangte at hun kom sterkt på banen.

22. mai sendte Bjørnøy, ifølge Aftenposten, brev til Halden kommune der hun ba om å få oversendt reguleringsplanen for Torpebukta ved Iddefjorden, der Klippeblåvingen holder til.

Sommerfuglsamlere søker til Halden
Vernet er innført som en følge av at samlere, blant annet fra andre europeiske land, i vår har oppsøkt lokaliteten i Halden for å samle både larver og flygende eksemplarer. Dette kan ha skjedd som en følge av økt oppmerksomhet rundt lokaliteten.

Direktoratet for naturforvaltning vil gjennomføre en høring om permanent vern av arten. Innen 2008 skal behovet for tiltaksplaner for denne og andre vernede arter vurderes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere