Lørdag kveld ble Natteravnene på Stovner, nordøst i Oslo, angrepet av ungdommer som kastet stein. Én person ble truffet i hodet.

Lørdagens steinkasting skjedde under en måned etter at politiet stoppet Natteravnenes patruljering i Stovner- og Vestli-området, i Oslo øst. Årsaken var angrep på Natteravnene fredag og lørdag 20. og 21. april. Ungdommene ropte da skjellsord og kastet stein mot Natteravnene.

Tirsdag, første arbeidsdag etter pinsen, blir det hastemøte mellom Natteravnene og politiet i Oslo øst.

- Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen og er i tett dialog med Natteravnene. Rapportene jeg har fått er at det ikke lenger er alvorlig for han som ble truffet av stein. Hendelsen er selvsagt alvorlig, sier leder for politiets Enhet Øst i Oslo, John Roger Lund, til Nettavisen.

- Jeg har snakket med generalsekretæren for Natteravnene, Lars Norbom, om at vi så raskt som mulig på tirsdag må komme i dialog for å diskutere sikkerheten deres. De gjør en fantastisk innsats, basert på frivillighet, det skal ikke være slik at noen kaster stein på Natteravnene.

Nattens steinkasting føyer seg inn i en lang rekke med alvorlige volds- og skyteepisoder i Oslo øst de siste ukene og månedene (se faktaboks lenger nede).

Les også: Rapport: Ungdomskriminaliteten i Oslo øker

- Kan ikke fotfølge Natteravnene

4. mai ga politiet klarsignal til at Natteravnene igjen kunne patruljere i Oslo øst, etter de to steinkastingene i april. Forrige uke patruljerte Natteravnene med Nettavisen på slep. Da ble de utsatt for trusler om at de skulle skytes og nye trusler om steinkasting.

- Har politiet bommet når dere tillot at Natteravnene igjen kunne patruljere?

- Det vil jeg ikke si. Vi mener dette kan skje overalt i Oslo by. Vi klarer aldri å gardere oss mot hva enkeltpersoner gjør og vi kan ikke fotfølge Natteravnene når de patruljerer. Det er åpenbart enkeltpersoner som står bak. Når enkeltpersoner kommer i flokk utgjør de en risiko og det er vanskelig å si når slike ting eskalerer, sier Lund.

- Er det igjen aktuelt å stoppe patruljeringen på Vestli og Stovner i Oslo øst?

- Så fort vi kommer til tirsdag må vi ta en ny vurdering på om det er trygt nok for dem å gå eller ikke. Det som er positivt er at vi hadde ressurser på stedet som bare var tre-fire minutter unna. Noe av avtalen med Natteravnene, da vi tillot at de kunne patruljere igjen, var at vi skulle være i umiddelbar nærhet.

- Vi bruker analytikere til å vurdere sikkerheten. Dette gjøre de basert på et helhetlig situasjonsbilde. Jeg kan ikke si noe her og nå, og vi kan ikke la en slik avgjørelse styres av magefølelse. Vi brukte analyse da vi i første runde sa at de måtte stoppe å patruljere.

BLOGG: De unge spør: Hvorfor tas ikke gjenglederne?

I slutten av april ble det kjent at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sender 30 nye politifolk til problemområdene. I tillegg får politileder Lund ti politistillinger i Søndre Nordstrand, en bydel sør i Oslo, hvor det også er problemer med enkelte ungdommer.

- Allerede tirsdag starter det ti nye politibetjenter i Grorud-området (bydel øst i Oslo som grenser til Stovner bydel). Det er så raskt det er mulig å få til i en ansettelsesprosess. Disse ressursene skal brukes til å trygge de utsatte områdene i Oslo øst. Vi håper de resterende betjentene kommer på plass så raskt som mulig, sier Lund.

- De ti som starter tirsdag setter vi inn der det er størst utfordringer. Vi er til stede der allerede med både mobil enhet og sonepatrulje. De nye som kommer skal ikke brukes til andre oppdragsløsninger.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Lagt ned betydelig med ressurser

Ingen av Natteravnene på Vestli og Stovner ønsker å uttale seg om lørdagens steinkasting. Sentralt i organisasjonen er de klar til å hastemøte politiet tirsdag.

- Nå skal vi i fellesskap ha et møte så snart det lar seg gjøre. Det er behov for at vi snakker sammen. Vi har en god dialog med politiet og ønsker å opprettholde den rollen vi har opparbeidet oss som et samfunnsnyttig tiltak som 99,9 prosent av befolkningen støtter, sier generalsekretær i Natteravnene Lars Norbom til Nettavisen.

- Jeg må understreke at det som skjedde er svært alvorlig, men det er et geografisk begrenset problem. Vi har ikke fått rapporter om tilsvarende problemer fra noen andre steder i landet hvor vi har natteravner.

- Bommet politiet i sin vurdering om å la dere patruljere igjen på Vestli og Stovner etter steinkastingene i april?

- Det vil jeg ikke si. Det er slik som kan skje. Politiet kan ikke være ved siden av hvert enkelt menneske 24 timer i døgnet. Jeg vet det er lagt ned betydelig med ressurser på Vestli og at politiet tar situasjonen der på alvor. Men det er vanskelig å forutse hvert eneste trekk disse ungdommene gjøre. Dessverre er det et fåtall som står bak.

Da Nettavisen var på Stovner natt til søndag møtte vi på to gjenger med ungdommer. Ingen av dem ønsket verken å la seg avbilde eller intervjue utover følgende utsagn:

- Grunnen til at dette skjer er at politikerne driter i oss. Og vi trenger ungdomsklubber. Det er ingenting her på Stovner. Ingen bryr seg.

Kommentaren får Natteravnene til å reagere.

- Jeg vet ikke hva som er årsaken til steinkastingen, men det er viktig at vi finner årsaken til aggresjonen de viser. De kan ikke kaste stein på Natteravnene fordi de mener politikerne driter i dem.

- Dersom de er misfornøyd med politikerne må de i så fall kaste stein på dem. Påstanden de kommer med er spesiell. De må oppføre seg som folk uansett. Vi har alle et felles ansvar for det og foreldrene må også komme på banen.

Les også: Natteravner i Oslo øst ble truet med steinkasting og at de skulle skytes av ungdommer

- Livsfarlig å kaste stein mot hodet

Jan Bøhler (Ap) er stortingsrepresentant for Oslo og sitter i justiskomiteen på Stortinget. Han er vokst opp på Kalbakken i bydel Grorud, nordøst i Oslo. I månedsskiftet mai-juni i fjor var han med å starte opp natteravnene på Vestli og Stovner. Han har flere ganger patruljert selv i området.

- Det er en veldig alvorlig og livsfarlig når ungdommer kaster stein mot hodet. Vi reagerer sterkt. Jeg regner med politiet etterforsker dette som den den grove kriminaliteten det er. Det er deres oppgave å finne ut av dette, sier Bøhler til Nettavisen.

17. mai holdt han tale på Vestli skole og opplevde at det var stor vilje fra de mange fremmøtte til å ta tak i problemene i området.

- Det var ekstraordinært mange som møtte frem for å vise sin støtte. Det er mange som har bidratt til trygghet i nærmiljøet. Foreldreutvalget har gjort mange gode initiativ og det har vært beboermøte for å støtte Natteravnene og politiet.

- Frivillige serverer kaffe og boller ved T-banen, og gir smil. Det er ille at dette skjer igjen. Jeg håper vi får bukt med problemene og ikke lar de dårlige kreftene vinne frem. Jeg håper vi kan mobilisere de gode kreftene enda mer, sier Bøhler.

Han forventer også at politiet trapper opp innsatsen ytterligere i området.

- Politiet sier de har hatt en omfattende innsats siden forrige gang det var steinkasting. De ga klarsignal for at Natteravnene kunne patruljere. Da må de trappe opp arbeidet sitt og være enda mer synlig i området.

- Når de sier det er trygt å gå natteravn må de ta det som er skjedd som et alvorlig tegn på at det må gjøres enda mer, sier Bøhler tydelig.

Les også: Sterk vekst i trusler og vold mot lærere i Oslo

Lund har en anelse om hvorfor ungdommene angriper Natteravnene.

- Vi ser at noen ungdommer, blant annet på Vestli, utfordrer det institusjonelle. Lærere på skoler i Oslo blir angrepet og politiet blir utfordret. Det kan være ungdommene som kaster stein ser på Natteravnene som noe institusjonelt og ikke en frivillig organisasjon.

- De går rundt for å skape hygge i nærmiljøet i Oslo og hele landet. Natteravnene utgjør ikke noen trussel for noen. Politiet skal selvsagt gjøre det vi kan for å bekjempe denne problematikken, avslutter Lund.