RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haukeliseter miljøsertifisert

Foto: Den Norske Turistforening
Sist oppdatert:
Haukeliseter Fjellstue er, som første DNT-hytte, miljøsertifisert av miljøstiftelsen Miljøfyrtårnet. Dette er første skritt mot en mer miljøvennlig hyttedrift av alle DNTs hytter.

At DNT som tilrettelegger for enkle og naturvennlige friluftsopplevelser bidrar positivt i miljøsammenheng, er ingen hemmelighet. Nytt i 2005 er at miljøansvaret for første gangen siden DNTs etablering for nesten 150 år siden systematiseres og dokumenteres.

Haukeliseter er første hytte som har oppnådd utmerkelsen Miljøfyrtårn. Dette innebærer at fjellstuen oppfyller de strenge kravene som miljøsertifiserte virksomheter må rette seg etter, som blant annet:

  • HMS- arbeid og internkontroll
  • Arbeidsmiljø
  • Innkjøp og materialbruk
  • Avfallshåndtering og kildesortering
  • Transport
  • Energibruk
  • Utslipp til luft og vann
  • Estetikk

- Dette er en milepæl i forbindelse med Turistforeningens lange tradisjoner som forkjemper for miljøet, kommenterer fagsjef og initiativtaker i DNT Torfinn Evensen.

- Haukeliseter har ledet an i utviklingen. Målsettingen på kort sikt er at også Rauhelleren, Sandhaug og Litlos på Hardangervidda følger Haukeliseters eksempel og blir Miljøfyrtårn, for sertifiseringsprosessen er allerede godt i gang også på disse hyttene. I et litt lengre tidsperspektiv er målet vårt at hele DNTs virksomhet blir sertifisert, det vil si både lokale foreninger og enkelthytter.

Evensen er opptatt av å dokumentere miljøvennligheten innefor Den Norske Turistforeningen.

- Miljøbevissthet er en av de mest sentrale verdiene vi har i Turistforeningen, og fordi DNT som Norges største friluftsorganisasjon har et ekstra ansvar for å bidra til å skåne det sårbare høyfjellsmiljøet gjennom miljøvennlige og ressursbesparende driftsformer. Dessuten blir folk heldigvis stadig mer opptatt av at flotte turopplevelser ikke skal gå på bekostning av miljøhensyn, noe vi nå for alvor retter søkelyset mot.

Miljøfyrtårnprogrammet er en nasjonal anerkjent miljøsertifiseringsordning, og alle som ønsker sertifisering gjennomgår en grundig miljøanalyse som etterfølges av en handlings- og tiltaksplan for de enkelte virksomhetene. DNT samarbeider i sertifiseringsprosessene med mikom AS.

Her kan du besøke Haukeliseters egne hjemmesider (ekstern lenke)

Her kan du lese mer om DNT (ekstern lenke)

Her kan du lese mer stoff om friluftsliv

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere