RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håvard (26) tatt av snøskred

Foto: David Andresen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg tenkte at nå orker jeg ikke mer, og da lagde jeg en lyd, forteller Håvard Erik til Nettavisen. Det reddet livet hans.

ØRSTA (Nettavisen): Tre år har gått siden 26 år gamle Håvard Erik Bjørdal opplevde alle skientusiasters mareritt. Sammen med tre kamerater skulle han kjøre på ski ned fjellsiden på fjellet Slogen i Hjørundfjorden i Ørsta. Da gikk det virkelig galt.

- Jeg hadde ikke kjørt lenge før jeg følte at det kom noe bak meg. Jeg ble spist opp av store snømasser, forteller Håvard Erik ettertenksomt til Nettavisen.

Han ble dratt nedover fjellsiden av snøskredet, og kjempet for å klare å holde hodet over snøen. Ferden stanset etter et par hundre meter, og 26-åringen hadde da snø opp til livet. Håvard Erik trodde at alt hadde gått bra, men marerittet var langt fra over:

- Jeg hørte da en lyd bak meg igjen, og kikket såvidt bakover. Men da kjente jeg bare at snøen kom over hodet mitt. Da ble jeg pakket inne, og det var ikke godt. Jeg kunne ikke bevege verken bein eller hender. Jeg satt virkelig fast, forteller han.

- Kunne være slutten

Håvard Erik er langt fra den eneste som har blitt tatt av et snøskred i Norge. Men han hadde englevakt, og ble i siste liten funnet av sine kamerater som var med på turen. Ofte går liv tapt når det går et skred i fjellet.

Heldig var også Tor W. Havåg, som for nøyaktig ett år siden opplevde det samme som Håvard Erik - ved Kolsåstinden i Ørsta. Snøskredet ble utløst på en populær turrute, og på en organisert skitur.

Se videointervju med skredofrene her:(Saken fortsetter under)


- Det skjedde helt momentant der og da. Jeg skjønte ikke med en gang hva som skjedde. Jeg hadde ingen betenkningstid, og ble fanget av det som skjedde, forteller Tor til Nettavisen.

Vi møter han på stedet der de startet den skjebnesvangre skituren for ett år siden. Tor peker oppover fjellsiden, og viser oss hvor han og turlaget gikk oppover.

- Jeg tenkte at nå skjer det, og jeg må bare se hvordan det går. Kanskje går det skikkelig galt. Det var en helt forferdelig opplevelse. Mange tanker raste gjennom hodet mitt. Jeg begynte å tenke på mine kjære, og tenkte at dette kunne være slutten på det hele, sier Tor alvorlig.

(Saken fortsetter under bildet)

To omkom samme dag
Den samme dagen som Tor og en turkamerat ble dratt 50-100 meter nedover fjellsiden av snøskredet, gikk det også et skred noen få kilometer unna. Utgangen der ble langt mer tragisk. To personer omkom.

- Vi var veldig heldige, og kom oss løs selv etter kort tid. Men det er klart det er alvorlig når en opplever at det skjer på samme dag, og på nesten samme sted, en dødsulykke hvor to studenter omkommer. Det ble et apropos for meg å se hvor heldig jeg var og hvor galt det kunne ha gått, sier Tor til Nettavisen.

Overlykkelig over at det til slutt gikk så bra, er også 26 år gamle Håvard Erik. Vi treffer ham i Ørsta sentrum sammen med to av de tre kameratene som var med på toppturen for tre år siden, da de skulle stå på ski nedover fjellsiden fra 1550 meters høyde.

Håvard ble dekt helt av de tunge snømassene, og kunne ikke gjøre annet enn å vente.

- Jeg lå der og tenkte at her kommer ikke jeg meg ut. Så det eneste jeg kunne gjøre var å håpe på at de andre som jeg kjørte med ikke ville bli tatt i lignende fonn, og at de ville komme tidsnok til for å få meg ut, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

Reddet av mumlelyd
Under snøen lå Håvard Erik helt stille og lyttet i håp om å høre noen av kameratene sine gjennom snømassene.

- Når det hadde gått kanskje fem-seks minutter så følte jeg at jeg ikke orket mer, og da lagde jeg den lyden som jeg hadde tenkt å lage så de skulle finne meg. Videre så husker jeg ikke mer før etter at de fant meg, sier 26-åringen, og legger til:

- Jeg hyperventilerte, og begynte å kjenne at jeg ikke fikk i meg nok luft. For det lå tettpakket med snø både rundt øre, nese og munn. Pusten min gikk temmelig fort, og jeg begynte å kjenne at det kom lys i øynene mine, sier Håvard Erik stille.

Kameraten Marius Østgaard (23) hørte tilfeldigvis lyden han klarte å få ut. Det reddet livet hans.

- Etter mye roping og graving satte jeg meg til slutt bare ned oppå raset og begynte å grave, litt sånn i panikk. Men så når jeg satt der og gravde husker jeg at jeg hørte en lyd bak meg, en summelyd. Jeg forsto kjapt at det var han, og gikk etter lyden og fant sånn cirka hvor det kom fra. Jeg begynte å grave, og traff rett på hodet hans, forteller Marius.

(Saken fortsetter under bildet)

- Sjekk alltid forholdene
De to andre kameratene kom raskt til. Mens de gravde fram Håvard Erik gikk Marius for å finne dekning til mobilen - og luftambulanse ble tilkalt.

Kameraten Sindre Rudi (25) forteller at han var i sjokk.

- Når Marius gikk for å ringe var det jeg og Jarle som gravde. Flere ganger måtte Jarle riste i meg, få meg til å fungere. For jeg trodde at han Håvard skulle stryke med, sier Sindre.

Håvard Erik, som raskt våknet til etter at han ble funnet, priser seg lykkelig over at han ikke var alene på turen.

- Det hadde ikke fått noen heldig ende om jeg hadde gått alene. Det er jeg helt sikker på. Det å ha med seg folk uansett når man går på sånne turer, det må en nesten, sier 26-åringen.

Han advarer andre mot å ta sjanser på fjellet nå i påsken.

- Du må alltid sjekke forholdene før du kjører ned, at du ikke bare kaster deg ut i de mest lokkende fjellsidene uten å vite hva du begir deg ut på. Det er blitt veldig viktig for min del, sier Håvard Erik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere