RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Havarerte ballongfarere får ros

Sist oppdatert:
Mens Widerøe raser over ballongfarere på avveie i norsk luftrom, får to havarerte belgiere ros av lensmannen i Saltdal.

Ballongfarerne Benoit Siméons og Bob Berben måtte tilbringe to netter i fjellet nær svenskegrensa i Nordland etter en kontrollert nødlanding med ballongen mandag kveld. Onsdag kveld kom de to vel ned fra fjellet.

To netter i fjellet
Lensmann Egil Rasmussen i Saltdal roser de to for å ha opptrådt fornuftig etter at de kontaktet politiet om nødlandingen. De to var godt utstyrt med GPS og mobiltelefon. Etter en kald natt i ballongkurven, fikk de gitt beskjed om hvor de befant seg og ble tirsdag dirigert til en hytte i nærheten. Der fikk de selskap av folk fra det lokale hjelpekorpset som fulgte dem ned til bygda onsdag.

- Erfaren flyger
- Såvidt jeg vet har ikke disse to skapt noen problemer for luftfarten. Den ene var en erfaren flyger, sier lensmannen i Saltdal til TV 2 Nettavisen.

- De to er nå i Bodø og er i meget god behold, sier Rasmussen. Han er godt fornøyd med at leteaksjonen endte godt. Det var onsdag meningen å hente de to ned med et Sea King redningshelikopter, men dette lot seg ikke gjennomføre på grunn av tåke.

Ballongen iset ned
Til Avisa Nordland forteller de to at ballongen deres iset ned, i og med at det snødde i høyden. De foretok en kontrollert nødlanding 1.100 meter over havet.

- Vi ville ikke klart en ny natt der oppe på fjellet. Selv om vi hadde gode klær, så ble vi begge søkk våte, sier de to ifølge an.no.

Vinnerne landet i Finland
17 luftballonger deltok i luftballongracet til minne om ballongfareren Gordon Bennet. Ferden gikk fra Belgia lørdag. Målet var å komme lengst mulig på tre døgn. Vinnerne landet i Finland. Alle ballongfarerne kom seg trygt ned igjen, melder arrangøren på sin nettside.

Ifølge Luftfartstilsynet synes det som om én eller flere deltakere i luftballongracet brøt vilkårene for å seile inn i norsk luftrom ved at de ikke oppga sine posisjoner. Avinor skal avgi rapport, og Luftfartstilsynet skal granske episoden. Flyselskapet Widereøe har varslet erstatningssøksmål etter at de måtte kansellere en rekke av sine avganger på grunn av luftballongene.

Nesten-havari i Norskehavet

To tyske deltakere i Gordin Bennett-racet fikk problemer over Norskehavet og måtte sende ut nødmelding. Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk mandag morgen melding om at de to var i ferd med gå tom for gass i Norskehavet. Et Sea King redningshelikopter ble sendt ut for å komme tyskerne til unnsetning og sto lenge i beredskap på en plattform på Draugen-feltet.

- De klarte likevel å komme seg videre ved egen hjelp og landet trygt i Åbygda i Sør-Trøndelag, sier vaktleder Ben Vikøren ved Hovedredningssentralen Sør-Norge på Sola til TV 2 Nettavisen. Klokka 17.30 fikk HRS melding om at de to var på tørt land. Sea King-helikopteret hadde tilsammen 6,5 flytid under aksjonen.

Se ballongracets hjemmeside.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere