Havnå ble med for moro skyld

Foto: Erik Johansen (Scanpxi)

Erling Havnå sier han ble med på Nokas-ranet for moro skyld, men forteller samtidig at ranet var alt annet en gøy.

10.05.06 08:35

TV2 kjenner innholdet i avhøret hvor Havnå beskriver hvordan Kjell Alrich Schumann skjøt mot bilen til politimannen Arne Sigve Klungland. I avhøret forteller Havnå at han fikk panikk, og at han jobbet som en zombie.

Havnå sier at David Toska lovet et utbytte på 100 millioner kroner, men økonomisk vinning er ikke hans motiv for å bli Nokas-raner. Han synes imidlertid at tanken på å være med på et kupp, hvor utbyttet var høyt, ville være moro, har han forklart til politiet.

Det økonomiske utbyttet for han personlig var uviktig fra starten av, og ble enda mindre viktig etter det tragiske utfallet

Slo og skjønte planen sprakk
Allerede da Erling Havnå slo det første slaget mot vinduet på Nokas, forsto han at planen raknet.

Vinduet som Toska trodde var én centimeter tykt, var i virkeligheten et fire centimeter tykt sikkerhetsglass.

«Det oppsto kun et par små «roser» i glasset som følge av slagene, og domfelte husker at han i denne situasjonen tenkte at dette ikke ville gå. Pulsen var imidlertid så høy at det var vanskelig å tenkte klart, og det oppsto en panisk stemning i bakgården.» sier han i avhøret.

Toska ga ordre om å bruke rambukken, men da heller ikke dette hjalp, sa Toska at de skulle gå til sides, for han skulle skyte mot glasset.

- Jobbet som en zombie
«(...) og uten forsvarsel " dundret det løs med skudd" mot vinduet. Han skjønte raskt at han sto på helt feil plass, og registrerte at de andre hadde flyttet seg bakenfor Toska.»

Havnå sier han verken så eller tenkte klart mens skuddene fra Toska, og deretter Schumann, drønnet mot glasset.

«Han husket at det var en enorm lydstyrke på skytingen. Og beskrev opplevelsen som om hann satt inne i en tromme. Han opplevde nærmest at han arbeidet som en Zombie.» står det i avhøret. Videre har han forklart om Toska.

«Han har også skjønt at Toska antageligvis sto under et voldsomt press der og da. Domfelte har tenkt at Toska i situasjonen eksempelvis har tenkt: Bare jeg fyrer av noen skudd så detter vinduet ut, og der ligger alt jeg har lovet dem.»

Schumann skjøt fra knestående
Havnå sier han var den første raneren ut av Nokas, og at han da hørte skudd. Han ble stående sammen med Lars Erik Andersen ved fluktbilen.

Med hjelp av en tegning viser Havnå at han så Schumann i knestående stilling der han skjøt to eller tre skudd som drepte Arne Sigve Klungland. Ranerne ropte på Schumann, og satte seg inn bilen sammen. Schumann ga våpenet sitt til han som satt ved siden av Havnå i baksetet. og sa «De skyter som gærninger, det var de som startet det helvete» eller «galskapen».

«Domfelte fikk deretter inntrykk av at «filmen stoppet opp», og han beskrev at han følte at de bare ble sittende der, og at ingenting skjedde. Etter en tid hørte domfelte at en person ropte; «kjør». Domfelte begynte derfor også å rope «kjør». Til slutt ropte alle i bilen «kjør», «kjør». Og på en eller annen «rar måte» kom de seg av gårde.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag