RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Havnå frikjenner Pettersen

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Erling Havnå sier at Nokas-tiltalte Dan Pettersen ikke var med på dødsranet i Stavanger.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Dermed har Dan Pettersen fått støtte fra begge de to tiltalte som hittil har forklart seg i Gulating lagmannsrett.

På spørsmål fra Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling, sa Havnå tirsdag:

- Dan Pettersen var ikke inne i tellerommet. Den gang veide han over 120 kg. Det var ingen der inne som veide over 100.

Frikjent for andre gang
Sist uke ble det klart at alle de fire vaktene ute på Domkirkeplassen er navngitt. Dan Pettersen er ikke blant disse fire. Nå sa Havnå altså at han heller ikke var blant de sju personene som var inne i banken.

Sist uke fortalte også Lars Erik Andersen at Dan Pettersen ikke var blant dem som var med på ranet. Andersen sa dette på en indirekte måte ved å si at alle som var med på ranet var hos Toska i Smeaheia før ranet, og at Andersen aldri hadde møtt Pettersen i Smeaheia.

Dan Pettersen er mannen som eide Nedre Dalgate der flere av ranerne gjemte seg etter ranet. Pettersen brukte store pengesummer i tiden etter ranet. Han har også lagt igjen sitt DNA på flere våpen og mye av ransutstyret. Likevel hevder Pettersen hardnakket at han ikke har vært med på ranet. Nå har han altså fått støtte fra Havnå og Andersen.

- Havnå levde i fantasiland
- Jeg så film på veggen mens jeg satt i isolasjon. Det kan anbefales, sa Erling Havnå i retten mandag.

Det var Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden, som gjorde et poeng av Havnås sinnstilstand mens han satt i isolasjon etter pågripelsen for Nokas-ranet. I denne perioden gjennomgikk Havnå en rekke avhør – avhør som han i dag hevder for det meste bestod av fantasi og oppspinn.

- Jeg satt i isolasjon i ni uker og fikk luftet meg ni ganger. Ellers satt jeg og stirret i en grønn vegg. . I løpet av et par dager begynner du å se film på den veggen. Tiden flyr. Jeg begynte å reise med romskip på den tiden. Så sånn sett hadde jeg det fint, fortalte Havnå.

Advokat Elden viste blant annet til en helserapport hvor det fremkom at Havnå begynte å utvikle isolasjonssyndrom, noe alle mennesker vil dersom isolasjonen er total nok og lang nok. Likevel mente psykiaterne at Havnå ikke led noen psykisk overlast.

- Det var en grei måte å unnslippe virkeligheten på. Jeg kjeftet på advokaten min for ting kamerater skrev til meg i brev. Men det viste seg at jeg aldri hadde mottatt noe brev. Jeg hadde problemer med å skille drøm og virkelighet. Den tilstanden gikk jeg inn i fra dag en. Man gjør det for å overleve, sa Havnå.

Nekter for Postens Brevsentral
Bakgrunnen for at Elden vektla dette i retten var at aktoratet gjentatte ganger foreholdt Havnå med ting han hadde sagt i avhørene før tingretten, historier Havnå nå avskriver som løgn og fantasi. Spesielt gjelder dette Havnås sammenblanding av samme oppdragsgiver i ranet på Postens Brevsentral og Nokas.

Havnå nektet samtidig for å ha deltatt i ranet av Postens Brevsentral noen måneder før Nokas-ranet. Havnå hevder at hans DNA kom på øksen i Posten i forbindelse med at han hjalp oppdragsgiveren med å lempe noe utstyr.

Havnå er nå ferdig med sin forklaring. Alf Henrik Christensen er neste mann ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere