Gå til sidens hovedinnhold

Havnå gråt i retten

Erling Havnå fikk problemer med å snakke og måtte ta en pause da han ble grillet av statsadvokaten i Stavanger tingrett mandag.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Erling Havnå har gjennom flere avhør nektet for å ha deltatt under ranet på Norsk kontantservice. Mandag fortalte han for første gang at han holdt vakt over området i Sørmarka. DNA-et til Havnå er blant annet funnet på en finlandshette i en av ransbilene.

Havnå ble mandag spurt av statsadvokat Arild Dommersnes om hvorfor han nå velger å endre forklaring.

- Jeg har ikke fullt så mye stress mot meg nå. Jeg var jo mer eller mindre psykotisk (i fengsel red anm). Så tenkte jeg at jeg må forklare meg for ungene mine, sa Havnå og hulket i retten.

En tydelig berørt Havnå måtte ta en liten pause og puste dypt noen ganger før han kunne fortsette.

- Også tenker jeg på foreldrene mine, sa Havnå.

Trekker Toska inn i Post-ranet
Dommersnes fortsatte med å spørre Havnå om den såkalte «oppdragsgiveren» i forbindelse med ranet av Postens brevsenter og Nokas. I sine tidligere avhør har Havnå fortalt at «oppdragsgiveren» i Postens brevsenter var den samme som «oppdragsgiveren» i Nokas.

Tidligere mandag fortalte Havnå at oppdragsgiveren i Nokas var David Toska. Dermed kunne det se ut til at Havnå hadde trukket David Toska inn i ranet av Postens brevsenter. Men Havnå passet samtidig på å presisere at det var snakk om to forskjellige oppdragsgivere. Oppdragsgiveren fra Postens brevsentral nektet Havnå å røpe navnet på.

HTML EMBED
Følg Nokas-saken LIVE her
HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

- Jeg laget en litt forenklet versjon av virkeligheten og lagde én oppdragsgiver. Men det var ikke den samme. Det var to forskjellige, sa Havnå.

Aktor spurte Havnå flere ganger om sammenblandingen Havnå har gjort i politiavhør.

- Jeg har sagt at det er to forskjellige personer. En; oppdragsgiveren i Oslo. Og så Toska. Altså ikke to forskjellige personer. Da jeg oppdaget at jeg hadde blandet sammen de to i avhør ble jeg kjempestressa og livredd, sa Havnå.

Grillet om troverdighet
Havnå ble konfrontert med en rekke episoder som han har forklart seg uriktig om i avhør. Blant annet en kjøretur i Oslo han hadde med Toska og to andre personer fra ransmiljøet. De ble da stoppet av politiet.

- Når du er fengslet i en alvorlig straffesak. Hvorfor kommer du med så forskjellige forklaringer? ville Dommersnes vite.

- Det er veldig hardt psykisk. Jeg var livredd. Livredd for ungene mine. Kona mi.

- Alle kan forstå at du er redd for dine barn, men hvorfor skal det innvirke på forklaringer om kjøretur med Toska? Hvorfor måtte du dikte opp dette med en kvinne på Holmlia som er psykisk syk?

- Vel, det er vel beskrivelsen av de kvinnemenneskene jeg har møtt som er fra Holmlia, men jeg var veldig psykisk ustabil, sa Havnå.

Havnå innrømmet i retten at han ikke hadde ønsket å snakke seg inn i Nokas-saken, men hadde ingen god forklaring på hvorfor han ikke hadde fortalt sannheten om blant annet den omtalte kjøreturen i Oslo.

- Ren løgn
Havnå ble også spurt om episoden han har forklart seg om i politiavhør hvor en person kom hjem til Havnå for å spørre om et egnet sted for å grave ned en kjøleboks. I retten i dag tilbakeviste Havnå disse opplysningene.

- Om dette kan jeg si to ord: «Ren løgn».

- Og hvem er det som står for denne løgnen? spurte aktor.

- Erling Havnå, svarte Havnå.

Havnå og aktor ble deretter avbrutt av sorenskriver Bjørnestad som sa han ikke forstod hva de to snakket om.

- Jeg forklarte at en person hadde kommet hjem til meg og spurt om jeg kunne anvise om grei plass for å grave ned en kjøleboks. Det har aldri vært hjemme hos meg. Norge består av 360.000 kvadratkilometer. De bør jo kunne finne en plass selv uten å få hjelp av meg, sa Havnå.

Da aktor spurte hvorfor 47-åringen hadde kommet med disse feilaktige opplysningene, svarte Havnå nok en gang at avhørene var svært harde og at han var svært nedbrutt og utpsyket som følge av lang tid med alkoholmisbruk.

Forsvarte Christensen
Havnå ble konfrontert med hvorfor han ikke hadde fortalt politiet at han hadde kjørt fra Arendal til Stavanger sammen med medtiltalt Alf Henrik Christensen. Havnå fortalte tidligere mandag at de møttes ved en tilfeldighet og at de skilte lag før Havnå ankom Stavanger.

- Christensen blir ikke nevnt i dine forklaringer som medskyldig. Du sier at du først kjørte alene. Hvorfor har du ikke nevnt Christensen i dine forklaringer?

- Jeg tenkte at det skulle bli ubehageligheter rundt det, men jeg hadde ikke min villeste fantasi tenkt at han skulle havne her. Jeg ville ikke trekke folk inn.

- Du vil holde Alf Henrik borte, og det eneste han hadde gjort var å være i Haugesund og kjøpt rør. Hvorfor det?

- Ja, jeg visste at har du kjørt sammen med meg så må du stå og forklare deg. Jeg så jo hva jeg hadde blitt utsatt for.

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus