*Nettavisen* Nyheter.

Havnå peker ut Schumann

Erling Havnå er den andre Nokas-raneren som peker ut Kjell Alrich Schumann som mannen som drepte Arne Sigve Klungland.

30.04.06 13:39

Følg saken på mobil.

Erling Havnå har endret politiforklaring og tilstår nå at han var en del av ranslaget, melder aftenposten.no.

- Jeg kan bekrefte at min klient de siste ukene har vært i flere avhør og at han har erkjent deltagelse i NOKAS-ranet, sier Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden, til Aftenposten.no.

Havnå ble dømt til 17 års fengsel i Stavanger tingrett for Nokas-ranet og ranet av Postens brevsentral i Oslo i 2003, men han har anket dommen. Nå kan han trolig vente seg strafferabatt etter å ha tilstått.

Var sleggemann
Havnå sier han ble rekruttert til ranslaget i siste øyeblikk.

- Det var jeg som prøvde å knuse ruten i bakgården med en slegge, har han ifølge VG sagt til etterforskerne i forrige uke.

HTML EMBED
David Aleksander Toska (29)Kjell Alrich Schumann (39)Erling Mathias Havnå (47)Metkel Negassie Betew (26)Ridvan Halimi (26)Ikmet Kodzadziku (25)Lars-Erik Andersen (28)Alf Henrik Christensen (43)Dan Pettersen (30)Johnny Thendrup (40)Thomas Thendrup (33)25-åring fra Stavanger56-åring fra Svelvik

Schumann skjøt
Havnå har også pekt ut Kjell Alrich Schumann som den som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under ranet.

- Dette er ukjente opplysninger for meg, og derfor vanskelig å kommentere, sier Schumanns forsvarer, Morten Furuholmen til VG. Schumann har via sin advokat tidligere benektet at det var han som skjøt Klungland.

Furuholmen påpeker imidlertid at det alltid er en fare for at tiltalte kan gi politi og aktorat svar de ønsker i håp om strafferabatt.

Arne Sigve Klungland var operativ uteleder under ranet av Nokas i Stavanger sentrum 5. april 2004. Han ble drept av et skudd fra et AG3-gevær mens han satt i politiets kommandobil.

Flere forklaringer?
- Jeg kan bekrefte at Erling Havnå over to dager har kommet med en ny forklaring overfor politiet. Han har forklart seg om sin egen rolle i ranet, og han har navngitt den personen som drepte Arne Sigve Klungland, i likhet med Lars Erik Andersen, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Andersen vil ikke kommentere enkeltheter i forklaringen til Havnå.

- Det kan være flere som er involvert i dette og vil forklare seg, sier Andersen.

Han vil heller ikke kommentere om det er inngått noen avtale med Havnå om strafferabatt for tilståelsen.

- Jeg kan ikke gå inn på hvilke samtaler som har vært om dette i forkant av forklaringene. Men generelt har loven regler om straff i de tilfeller der det gis forklaring, sier han.

Andersen sier politiet fortsatt jobber med å skaffe klarhet i alle detaljer i Nokas-saken.

Strafferabatt
Fra før har også Lars Erik Andersen tilstått Nokas-ranet, og har også utpekt Schumann som drapsmannen. Andersen skal ha inngått en avtale med påtalemakten om å få strafferabatt dersom han la alle kortene på bordet. At Andersen tilstod har vært en av grunnene til at Havnå nå tilstår.

Schumann har via sin advokat tidligere benektet at det var han som skjøt Klungland.

- Uskyldige dømt
Lars Erik Andersen har også sagt at flere av de som ble dømt for Nokas-ranet er uskyldig dømt.

Etter at han tilstod ba Lars Erik Andersen om politibeskyttelse i frykt for represalier. Det er foreløpig uklart om Havnå har bedt om det samme. Også Johnny Thenderup har vurdert å endre sin forklaring etter at Andersen tilstod.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.