Havnå vil renvaske kamerat

Erling Havnå håper hans nye forklaring kan hjelpe kameraten Alf Henrik Christensen med å bli frikjent.

02.05.06 08:20

Lørdag ble det kjent at Erling Havnå har valgt å legge kortene på bordet og tilstod å ha deltatt i Nokas-ranet.

Samtidig skal han ha pekt ut raneren som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Etter det TV 2 Nyhetene erfarer, har Havnå, i likhet med Lars Erik Andersen, ha utpekt Kjell Alrich Schumann som drapsmannen.

- Ikke innvolvert
Utover dette ønsker ikke Havnå å forklare seg om rollene til de andre tiltalte – med unntak av én person.

- Havnå fastholder sin forklaring fra tidligere, hvor han sier at Alf Henrik Christensen ikke har noe med ranet å gjøre, sier Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden, til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Elden følte Havnå et behov for å fortelle hvem drapsmannen var, fordi han mente at familien Klungland måtte få vite hva som hadde skjedd.

Da Lars Erik Andersen valgt å tilstå, presiserte også han at det var flere uskyldige dømt. Dette er uttalelser forsvarerne til dem som hevder å være uskyldige nå vil bruke for alt det er verd i ankesaken.

- Gode nyheter
For Alf Henrik Christensen er dette godt nytt.

- Dette er utmerket for min klient. Havnå sa i retten at Christensen ikke deltok i ranet, og når han nå gjentar dette, er det godt nytt for oss, sier Christensens forsvarer, advokat Erik Lea, til TV 2 Nettavisen.

Han tar imidlertid forbehold om at opplysningene er korrekte, da han ikke har lest avhøret med Havnå.

Alf Henrik Christensen ble i Stavanger tingrett dømt til 13 års fengsel til tross for at det ikke finnes et eneste teknisk bevis mot ham. I retten forklarte Christensen at han leide en varebil i Arendal og kjørte i følge med Erling Havnå til Stavanger dagen før Nokas-ranet. I Stavanger sov han over i sin egen bil, men nekter for å ha noe med ranet å gjøre.

Stavanger tingrett mente imidlertid at Alf Henrik Christensen leide en av varebilene som fraktet ranerne bort fra Sørmarka der ransbilene ble dumpet, og at han holdt vakt i Sørmarka mens ranerne tok Nokas.

Tynnslitt troverdighet
Spørsmålet for Christensen blir nå hvor mye troverdighet Havnå sitter igjen med når ankesaken starter i Stavanger i september. I avhørene før hovedforhandlingene, endret Havnå sin forklaring gjentatte ganger i et forsøk på skjule sin rolle under ranet.

Og da selve rettssaken startet, presenterte Havnå enda en ny versjon, hvor han hevdet å ha hjulpet til som vaktmann for fluktbilene i Sørmarka - rollen Stavanger tingrett mener Christensen kan ha hatt.

Advokat Lea mener derimot at Havnå har styrket sin troverdighet.

- Troverdigheten hans blir bedre når han nå erkjenner å ha deltatt. Det ville vært noe mer problematisk dersom han gikk andre veien og distanserte seg fra ranet. Men når han nå har plassert seg midt i ranet, og dersom han bekrefter Andersens forklaring om at Schumann var drapsmannen, er dette definitivt med på å øke hans troverdighet, sier Lea til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag