*Nettavisen* Nyheter.

Havnet 44 meter under isen

Da den tolv tonn tunge tråkkemaskinen gikk gjennom isen, klarte Svein å holde hodet kaldt. Det reddet trolig livet hans. Se video og hør den utrolige historien.

09.03.07 12:03

Svein Tangen Andersen var tidligere denne uken på tur over isen på Svalbard med tråkkemaskin. Han kjørte i sporene til en annen tråkkemaskin som hadde passert bare to timer tidligere. Plutselig gir isen etter og den tunge maskinen går rett til bunns.

Maskinen havner på 44 meter dyp og Andersen klarer ikke å åpne verken dører eller takluke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2)

- Det kom jo vann inn i maskinen med ganske stor hastighet. Så jeg satt bare og tenkte at her må jeg bare vente til jeg får utjevnet trykket og får presset opp luka, sier Andersen til TV 2 Nyhetskanalen.

- Fikk uvante krefter
Den klartenkte pensjonerte flygeren måtte svømme til overflaten i det iskalde vannet. Han finner ikke hullet i isen på første forsøk, krasjer hodet og klarer til slutt å finne åpningen.

- Hvordan jeg klarte det, vet jeg ikke helt. Man får uvante krefter når man bare er nødt. Alternativet er dårlig, sier Andersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fryktet isbjørn
Kald og våt må Svein gå i halvannen time på bare strømpelesten i et område han vet det er isbjørn. Våpenet han har med ligger på dypet i tråkkemaskinen. Han forsøker å løpe, men beina er forfrossen og vil ikke lystre.

De siste meterne kryper han på sine knær, før han til slutt blir plukket opp på en veikant i Svea.

- Man tenker vel ikke om man klarer det eller ikke. Man er bare innstilt på å sloss så lenge man har mulighet for og noe å sloss med, sier den heldige mannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.