RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Havsel» har tettet lekkasjen

Foto: Fiskeribladet (Foto: Fiskeribladet)
Sist oppdatert:
De 13 norske selfangerne som er i havsnød mellom Jan Mayen og Grønland har greid å tette lekkasjen og vurderer å gå for egen maskin mot Norge. Situasjonen er fremdeles kritisk.

– Mannskapet på «Havsel» har nå klart å tette lekkasjen og pumpe ut vannet, sier pressetalsmann Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til TV 2 Nettavisen.

For egen maskin
Et Orion-fly som tok av klokka 11 fra Andøy, er framme ved havaristen og har kontakt med fartøyet.

Skipperen om bord i båten vurderer nå om båten skal gå østover i retning av Norge når reparasjonen er fullstendig utført og forsterket.

- Vi venter på skipperens vurderinger. Dersom «Havsel» kan gå for egen maskin, vil den kunne bli møtt av det norske kystvaktskipet KV « Tromsø» som søndag ettermiddag befinner seg litt over 700 kilometer nordøst av Jan Mayen, opplyste vakthavende redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB ved 15.30-tida søndag.

Skipperen regner med at reparasjonen vil være ferdig utført ved 17-18-tida søndag.

På bakgrunn av skipperens vurdering av situasjonen holdes det islandske Super Puma helikopteret i beredskap i byen Isafjordur på nordvestkysten av Island.

I og med at det driver isflak rundt om havaristen, og at det fortsatt blåser storm fra nordnordvest, betegnes situasjonen fortsatt som alvorlig.

- Cirka klokka 17 søndag vil det bli tatt en beslutning om redningsaksjonens videre forløp, opplyser Mortensen.

Håper på mindre vind
Værmeldingen gir håp om at vinden vil spakne i løpet av døgnet, og dette er en av tingene kapteinen om bord nå må ta med i vurderingen.

«Havsel» tok tidlig søndag inn mer vann enn det mannskapet klarte å få ut. Men ved 10-tiden søndag hadde de klart å få båten lagt litt over på den ene siden for å stabilisere den og hindre at den tar inn mer vann.

Under kontroll
Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding klokka 6.42 søndag morgen, og har kontakt med mannskapet på selfangstfartøyet via kystradio.

Situasjonen var, ifølge NTB, ved 10.30-tiden søndag under kontroll, og det var ikke erklært noen nødssituasjon.

Hovedredningssentralen Nord-Norge sendte søndag morgen ut kystvaktfartøyet "Tromsø". Men på grunn av lang avstand er det ventet at fartøyet vil være framme først sent mandag.

Fra Tromsø
"Havsel" er eid av Troms Havfiske, og hører hjemme i Tromsø. Fartøyet ble bygd i 1980.

Det var søndag formiddag usikkert hvor mannskapet kommer fra. Hovedredningssentralen Nord-Norge hadde ved 10-tiden fortsatt ikke fått mannskapslisten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere