RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Havsel» til Island i kveld

13 mann om bord på selfangstskuta «Havsel» er i havsnød mellom Jan Mayen og Grønland.

Sist oppdatert:
Selfangstskuta «Havsel» som søndag morgen sprang lekk mellom Jan Mayen og Grønland, regner med å nå Island sent mandag eller natt til tirsdag.

– Alt går bare bra, sier vakthavende redningsleder Sten-Rune Nikolaisen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB tidlig mandag morgen.

Nødreparasjonene og forsterkningene som ble utført på «Havsel» ser ut til å holde, og selfangstskuta går mot Island for egen maskin.

Skuta startet ferden mot Island ved 21-tiden søndag kveld og regnet med at det ville ta omtrent 30 timer. Det betyr at båten med et mannskap på 13 etter planen vil være framme i Akureyri på Island sent mandag kveld eller natt til tirsdag.

– Det er sterk vind fra nord, så de har medvind. De holder en fart på åtte knop sørover, sier redningsleder Nikolaisen.

Flenge i skroget

Nødmeldingen fra «Havsel» kom klokka 6.42 søndag morgen. Skuta hadde fått en flenge i siden som følge av drivis i området mellom Jan Mayen og Grønland.

Søndag lappet mannskapet sammen flengen, og skipper Bjørne Kvernmo tok avgjørelsen om å gå til Island.

Hovedredningssentralen holder tett kontakt med «Havsel» under overfarten. Søndag ble situasjonen betegnet som alvorlig, men natt til mandag så det ut til at alt skulle gå bra.

Snudde

Det danske kystvaktfartøyet «Vædderen» dro søndag ut fra Reykjavik i retning "Havsel", men dette fartøyet snudde senere da den norske selfangstskuta ikke lenger trengte hjelp.

Det norske kystvaktskipet KV «Tromsø», som søndag ettermiddag befant seg litt over 700 kilometer nordøst av Jan Mayen, er omdirigert tilbake til Norge.

Et islandsk Super Puma helikopter som var i beredskap i byen Isafjordur på nordvestkysten av Island, ble søndag kveld kalt tilbake til basen i Reykjavik.

«Havsel» er eid av Troms Havfiske, og hører hjemme i Tromsø. Fartøyet ble bygd i 1980.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere