RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hegnar håver inn på krisepakken

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
EUs krisemilliarder får investorene til å ta bølgen.

Det er full fest på Oslo Børs mandag. Etter lunsj er Hovedindeksen på Oslo Børs opp hele 5,5 prosent til 368,12 poeng.

Følg aksjene på Oslo Børs her

Samtlige av de store selskapene løftes markant og et titalls aksjer stiger med mer enn ti prosent.

Helt på toppen av vinnerlisten finner man imidlertid en tidligere børstaper. Hurtigruten løftes hele 23,57 prosent til 5,82 kroner per aksje, noe som gir en markedsverdi på 2,43 milliarder kroner.

Og det gir Trygve Hegnar grunn til å glise.

Hegnars millionkupp
I november i fjor seilte han inn som største eier i selskapet. Han betale da i overkant av 256 millioner kroner for 20 prosent av selskapet. DnB Nor Markets meglet posten til 3,05 kroner per aksje, gjennom selskapet Periscopus AS, som Trygve Hegnar eier sammen med to av sine barn.

Siden da har aksjen gått som en kule på Oslo Børs, og mandag er denne posten nå verdt 484,3 millioner kroner.

Men i tillegg til dette kjøpte han også i starten av mars i år nær 27 millioner nye aksjer i selskapet til en snittpris på 4,7 kroner. Denne posten er i dag priset til vel 155 millioner kroner.

Dette gjør at han så langt har hatt tjent 258 millioner kroner på sine 26,35 prosent av selskapet.

Hegnar er selvsagt mest kjent som mediemann, men et selskap som Hurtigruten er ikke helt nytt for ham.

Rundt 1980 gikk han inn som rådgiver for eierne i Kloster Cruise og kjøpte seg gradvis opp til å bli en betydelig aksjonær i rederiet, som etter hvert skiftet navn til NCL. Er periode ledet han også selskapet, med hovedbase i Miami. Rederiet levde en turbulent tilværelse på Oslo Børs på 1990-tallet, men et bud fra malaysiske Star Cruises gjorde at Hegnar i 2000 kunne selge seg ut med solid gevinst.

Dagens opptur kommer som en følge av store nyheter fra EU.

Reddet av krisepakke
Eurosonen og Det internasjonale pengefondet IMF vedtok mandag morgen en krisepakke på flere tusen milliarder kroner, i håp om å redde eurosamarbeidet. EU skal stille 60 milliarder euro til rådighet innen kort tid, mens de landene som utgjør eurosonen lover å bilateralt støtte opp med 440 milliarder euro. Dermed stiller eurosonen opp med 500 milliarder.

I tillegg vil IMF stille opp med minst halvparten av dette, eller 250 milliarder euro, i ytterligere finansielle muskler. Samlet blir dermed nesten 6.000 milliarder kroner etter dagens kurs tilrettelagt for det nye krisefondet.

Les mer: Enorm krisepakke skal redde Europa

Europeisk fest
Også i andre markeder er det feststemning.

Frankfurt er opp 4,3 prosent, mens London er opp 4,8 prosent. I Paris er det oppgang på utrolige 8 prosent. Ser vi på aksjemarkedene til de kriserammede landene i Sør-Europa er det enda sterkere oppgang.

Den spanske IBEX 35-indeksen stiger hele 11,8 prosent, mens oppgangen i Portugal er på 9,3 prosent. I kriserammede Hellas er aksjemarkedet opp 11,2 prosent.

Her kan du følge børsene i Europa

- Kjøp med begge henda
Det er ingen tvil om at det, tross oppgangen mandag, er stor usikkerhet i aksjemarkedet, og det er den statlige gjeldssituasjonen som virker inn. Investorene har sittet og ventet på at politikerne viser handling, men dette har blitt dratt ut i tid.

Samtidig som markedene raste var sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities ute og la hodet på blokken. I et notat tidlig i forrige uke skrev den kjente strategen «Buy with both hands» at OSEBX 350.

OSEBX er forkortelsen for Oslo Børs Hovedindeks.

Les mer: - Kjøp med begge henda!

Investorene hadde en forferdelig uke i forrige uke. Mandagens oppgang tar dermed igjen noe av det tapte, men fortsatt har markedet falt tilbake 3,8 prosent den siste uken og 5 prosent den siste måneden. Hurtigruten er tross kjempeoppgangen mandag ned 1,7 prosent den siste uken.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,8 prosent siden starten av året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere