RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Heimevernet ofrer ferien for flommen

Foto: Robert Henriksen/TV 2
Sist oppdatert:
Heimevernet kjemper mot flommen, deres egen ferie går fløyten.

Store, sterke karer fra Heimevernet må droppe ferieplanene sine for å redusere skadeomfanget av flommen. Arbeidet med å begrense skadene er i full gang.

Se innslag på TV 2 Sumo: Avlingene skylles vekk

Får refundert feriedager
NK-stabsjef Tor Gjelseth forteller til Nettavisen at Heimevernet vil holde på hele natten til lørdag og videre mot søndag.
- Vi jobber med å ferdigstille sandsekkstillinger, fylle nye sandsekker og sørge for at vi har nok i tilfelle det blir behov for mer. Det er Krokstadelva og Buskerud Storsenter vi holder på med akkurat nå, forteller han.

Det er flere av soldatene i Heimevernet som må utsette ferien sin på grunn av alt arbeidet flommen har forårsaket.
Hvordan tar soldatene dette?
- Det stemmer at noen går glipp av noe ferie. Men det er en bestemmelse i reglementet som omhandler dette med naturkatastrofer, og her er det ingen som fortviler. Dessuten er det ikke snakk om mange dagene, sier Gjelseth.
- Det er en del av ferieloven som fanger opp nettopp det her. Soldater har krav på og få refundert ødelagte feriedager, om de må rykke ut på ting som dette, så vi vil fortsatt få den ferien vi skal ha, understreker han.
- Det vil bli jobbet hele natta, og så trapper vi rolig ned mot søndagen. Prognosene for flommen og været ser nå ganske bra ut, så vi er ved godt mot, sier Gjelseth til Nettavisen.

Topp lørdag
De siste prognosene viser nå at flomtoppen i Drammensvassdraget vil bli nådd lørdag.

- Vi følger nå utviklingen på vannstanden, og overvåker situasjonen. Heimevernet og Sivilforsvaret jobber nå med å demme opp langs vassdraget både i Kongsberg og Nedre Eiker, opplyser Søndre-Buskerud politidistrikt til Nettavisen fredag kveld. De siste meldingene fra NVE lyder på at vannet skal stige med ytterligere 50 centimeter.

Berømmer innsatsen
Fredag besøkte justisminister Knut Storberget de flomutsatte områdene i Buskerud. Han berømmer innsatsen fra alle som har hjulpet til i arbeidet med å forebygge og rydde opp etter skadene som vannet har ført med seg.

Som følge av den høye vannføringen er det mye drivgods i vannet, og politiet oppfordrer båteiere til å unngå å legge ut på elva eller fjorden. Forsvaret bistår med å rydde opp gods som flyter i vannet og som kan være til skade.

Politiet har bedt Forsvaret om å opprettholde beredskapen i Rollag fram til lørdag morgen. I Kongsberg vil Forsvaret være i beredskap fram til søndag formiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere