Hele livet i mottak

Foto: Lene Svenning / Fontene

Fire år gamle Las har bodd hele sitt liv på asylmottak i Norge. Les hans historie her.

09.11.06 13:30

Om to uker feirer Las fireårsdagen sin «hjemme» på asylmottaket. Hele livet har gutten, som selv kaller seg norsk, bodd midlertidig på Veumalleen asylmottak i Fredrikstad.

- Situasjonen for barna mine er ikke normal. Jeg er redd for at dette livet vil føre til at min sønn blir en unormal og sjenert gutt, forteller pappa Sirwan Mohammed Ali (39) til Nettavisen.

Barneombud Reidar Hjermann reagerer kraftig på Las` historie.

- Barn har ikke noe i asylmottak å gjøre, sier han til Nettavisen.

Les hele intervjuet med Barneombud Reidar Hjermann her

Sint 10-åring
Sammen med sin kone Mhabad og datteren Niga, kom Sirwan til Fredrikstad fra Nord-Irak for fire og et halvt år siden. I Norge blir blir foreldrene nektet arbeidstillatelse, de får ikke norsk-opplæring og har ingenting å ta seg til.

- Vi går bare og venter. Det går kraftig ut over mine barn, sier Sirwan.

Las' storesøster, Niga, er ti år og går på skole i Fredrikstad. Hun har fått mange norske venninner og storkoser seg på skolen.

- Noen ganger har hun med venninner hjem fra skolen. Men vi har jo ikke plass til å ha dem på besøk. Da blir hun veldig sint. Hun forstår ikke hvorfor vi må bo på mottak, mens venninnene kan bo hjemme og gjøre alle mulige ting, forteller tobarnsfaren.

Uverdige forhold
En undersøkelse utført av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og endring (NOVA), som er gjengitt i fagbladet Fontene, viser at hverdagen til små barn i norske asylmottak er preget av midlertidighet og usikkerhet. Foreldrene er fattige og barna mangler struktur og boforholdene er dårlige.

- NOVA-forskning har vist at fattige foreldre i Norge er flinke til å skjerme barna sine, men dette er vanskelig å få til på asylmottakene, sier Marie Louise Seeberg, som har ledet undersøkelsen, til Fontene.

Samtlige mottak er pålagt å gi småbarna tilbud om barnehage eller ha en egen barnebase hvor barna kan være noen timer fem dager i uka. Ute om disse tidene har ikke barna noe eget oppholdssted eller lekerom.

- Dette er ikke en tilfredsstillende løsning, sier Seeberg.

Tør ikke drømme
Lille Las prøver så godt han kan å få tiden til å gå på ettermiddagene. Pappa Sirwan forteller at han noen ganger er ute og leker etter barnehagen, ser på tv eller er ute på tur med familien. En gang i blant får de sitte på med en kamerat til et basseng i nærheten for å ta en dukkert.

- Hvilke drømmer har du for din sønn?

- De samme som alle foreldre har for sine barn. Men jeg tør ikke å ha så mange drømmer. Nå må vi bare vente på det endelige svaret om vi får bli, forteller faren.

Etter å opprinnelig å ha fått avslag på asylsøknaden, øyner den lille familien likevel et ørlite håp. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har nemlig gitt beskjed om å stille alle saker i bero og la barnefamilier som har bodd mer enn tre år i Norge om å søke på nytt.

- Vi har merket av svardatoen i april og teller dager, sier Sirwan til Nettavisen.

Enn så lenge fortsetter Las' liv i asylmottaket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.