RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hele Snøhvit-området åpnes

Olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) åpner opp hele området rundt Snøhvit i Barentshavet. Næringen jubler. Natur og Ungdom er sjokkert over vedtaket.

Regjeringen lyser nå ut i alt 27 blokker eller deler av blokker i forbindelse med «Tildeling av forhåndsdefinerte områder 2004». Meldingen er mottatt med glede i næringen.

- Dette er svært positivt. Det er viktig at vi finner tilleggsressurser når Snøhvit nå blir bygget ut. Det vil sikre anlegget bedre lønnsomhet og lenger levetid, sier rådgiver Ola Morten Aanestad i Oljeindustriens Landsforening.

Natur og Ungdom møter vedtaket med vantro.

- Vi hadde aldri trodd at Kristelig Folkeparti og Venstre som liker å kalle seg for miljøpartier, ville gitt så store områder til oljeindustrien og attpåtil skryte av det, sier leder Guro Hauge.

- Penger årsak
Blokkene som nå lyses ut, ligger i den sørlige delen av Barentshavet, og dekker området rundt Snøhvit og Goliat opp til 72. breddegrad. SV-politiker og nestleder i energikomiteen, Hallgeir Langeland, mener at penger er årsaken til at Steensnæs nå lyser ut et så stort område.

- Statoil har skaffet seg forståelse for at økonomien i Snøhvit-prosjektet er svakt, sier Langeland. I desember antydet også Steensnæs at det er viktig å få tilleggsressurser av gass i området for å bedre økonomien i Snøhvit.

- Agressiv industri
Langeland er skuffet over at regjeringen gir etter for det han oppfatter som en svært aggressiv industri.

- Regjeringen burde fulgt sin egen politikk. Dette viser at regjeringen er helt på bærtur både i forhold til de ressursene som er der og miljøet. De burde ventet til den helhetlige forvaltningsplanen er klar, mener Langeland.

Nullutslipp
I en pressemelding fra Olje- og energidepartementet heter det at regjeringen forutsetter at kravene om nullutslipp til sjø ved normal drift blir overholdt. Det vil bli gitt spesifikke krav til hvert enkelt felt for å tilpasse boreaktiviteten til fiskeriet i området.

I tillegg til området i Barentshavet, lyser Steensnæs også ut en rekke blokker i Nordsjøen og Norskehavet. Oljeselskapene har frist fram til 1. oktober til å søke på de utlyste blokkene. Den endelige tildelingen vil skje i desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere