RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vedtaket om ikke å tillate lisensfelling av 32 ulv, består, konstaterer miljøminister Vidar Helgesen (H).
– Vedtaket om ikke å tillate lisensfelling av 32 ulv, består, konstaterer miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Helgesen endrer ikke ulvevedtak

Sist oppdatert:
Regjeringen holder på sin beslutning om lisensfelling av bare 15 ulv i år, men åpner for endringer som kan gjøre at flere dyr skytes i framtiden.

- Vedtaket om ikke å tillate lisensfelling av 32 ulv består, konstaterer klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som holder fast ved at han etter loven ikke kunne godkjenne flere fellinger.

Statsråden påpeker at han alt i ulvemeldingen varslet Stortinget om at man kunne havne i situasjonen som nå er oppstått: Det er flere ulv enn bestandsmålet de folkevalgte har satt, samtidig som lovens krav for å gi tillatelse til felling ikke er oppfylt.

Les også: Trakk seg fra ulvedebatt av sikkerhetshensyn

(artikkelen fortsetter under)

Møte uten løsning

Helgesen hadde onsdag ettermiddag et møte med de parlamentariske lederne for de fire partiene som står bak ulveforliket – Høyre, Frp, Ap og KrF. De mener at departementets beslutning om å tillate felling av bare 15 av 47 dyr som rovviltnemndene ville ta ut, ikke er i tråd med ulveforliket og bestandsmålet de har satt. Partiene ber Helgesen komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan målet skal nås.

Les også: Demonstrant: - Jeg går tur med to hunder og barnevogn i en ulvesone

– Jeg mener det er et grunnlag for å vurdere skadevirkninger på en bredere måte enn det regjeringen veldig snevert har lagt vekt på, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Les også: Erna åpner for mulig ulvejakt

(artikkelen fortsetter under)

Svensk løsning?

Helgesen påpeker at det kan felles flere ulv enn det er gitt lisens for, dersom enkelte dyr blir nærgående og aggressive. Statsråden lover dessuten at myndighetene øker innsatsen for å overvåke skadepotensialet – det vil si faren for at husdyr og tamrein skal bli tatt av ulv.

Samtidig vil Helgesen se nærmere på en svensk dom om felling av ulv, som falt rett før nyttår.

– Der går det klart fram at retten legger vekt på folks uro, konfliktpotensialet og å skape forståelse og aksept for en ulvebestand. Det er hensyn vi ikke kan ta fordi norsk rett ikke tillater det, sier Helgesen.

Både norsk og svensk lov, så vel som EUs habitatdirektiv, er bundet av Bernkonvensjonen om vern av ville dyr og planter.

– Vi kommer til å vurdere om det er grunnlag for å ta den type hensyn også i norsk rett. Det kommer til å skje raskt, sier Helgesen.

Han vet ennå ikke om det må en lovendring til for også å kunne ta slike sosiale og økonomiske hensyn. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere