RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helikopteret fløy ulovlig

Foto: Foto: Oddleiv Apneseth / Bergens Tidende / SCANPIX
Sist oppdatert:
Ulykkeshelikopteret som styrtet ved Åsane i Bergen, hadde ikke lov til å fly i Norge, ifølge Luftfartstilsynet. Nå vurderer de om de skal politianmelde piloten.

- Helikopteret er ikke registrert i Norge, og dermed er det ikke lov å fly det her i landet, sier luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad til TV 2 Nettavisen.

Helikopteret er ifølge Luftfartstilsynet registrert i Storbritannia.

Vurderer anmeldelse
En person omkom i ulykken, den 32 år gamle sønnen til piloten. Luftfartstilsynet vurderer nå om de skal gå til det skritt og politianmelde piloten.

- Vi skal nå gå inn i sakens formelle sider i forhold til rettigheter og sertifikater, for å finne ut om det er grunn for oss til å reagere. Det normale fra vår side vil være en politianmeldelse, sier Skogstad.

Han påpeker at formaliteter er svært viktig i luftfarten.

- Det er svært viktig får ivaretakelse av flysikkerheten, og det har vist seg mange ganger, sier luftfartsdirektøren til TV 2 Nettavisen.

- Ment til privatbruk
Ulykkeshelikopteret ble tidligere i år importert fra Storbritannia til Norge.

- I denne saken var det snakk om å importere et helikopter til privatbruk, og da er regelen slik utformet at det må over på norsk register for å kunne bruke dette helikopteret, sier Skogstad.

Han forteller at de i enkelte tilfeller kan gi anledning til å bruke helikopteret i en kort periode, men at de ikke har mottatt en slik søknad.

- Det eneste vi har gitt tillatelse til er å fly det hjem fra Storbritannia, og den tillatelsen ga vi i mai, sier Skogstad.

Pilotens andre styrt
Helikopteret ble natt til mandag hevet, men årsaken til styrten er ennå ikke kjent. Vitner skal imidlertid ha beskrevet en ulyd i helikopteret like før det forsvant i sjøen, ifølge TV 2.

I løpet av mandagen blir helikopteret fraktet med lastebil til Lillestrøm, der Havarikommisjonen for sivil luftfart vil undersøke det i detalj for å finne årsaken til ulykken.

Helikopterstyrten var den andre ulykken på under ett år for piloten, ifølge Bergens Tidende.

18. februar måtte han nødlande i Alvøen, da det andre helikopteret hans plutselig mistet motorkraften. Mannen kom fra nødlandingen med noen skrammer.

Sendt til obduksjon
Pilotens sønn (32) ble natt til mandag funnet omkommet like ved helikoptervraket. Den omkomne er tatt opp, og er sendt til obduksjon.

I helikopteret var også kjæresten til den omkomne mannen. Både hun og piloten kom fra ulykken uten særlige fysiske skader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere