*Nettavisen* Nyheter.

Helleland: Momsfritak viktigere enn produksjonstilskudd

FORSVARER KUTT: Mediebransjen har reagert kraftig på forslaget, men kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) forsvarer kuttene i produksjonsstøtten. Her er hun fotografert under boksestevnet i Spektrum i helgen med ektemannen Trond Helleland. Foto: Vegard Wivestead Grøtt (NTB Scanpix)

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener nullmoms er mye viktigere for en kriserammet mediebransje enn produksjonstilskudd.

I budsjettforslaget foreslår regjeringen å kutte produksjonstilskuddet til avisene med 10 millioner kroner neste år. Tilskuddet foreslås satt til 303 millioner kroner i 2017, mot drøyt 313 millioner kroner i år. 1. mars i år innførte regjeringen nullmoms for elektroniske medier, noe som vil få helårseffekt i 2017.

Les også: Her er vinnerne og taperne i statsbudsjettet

Mediebransjen har reagert kraftig på forslaget, men Helleland forsvarer kuttene i produksjonsstøtten selv i tider der mediebransjen sliter med store kutt og nedbemanninger.

– Jeg er klar over at det er vanskelige tider for mediebransjen, men det er ikke bare finansiering som er svaret. Det er like viktig å få til den digitale omstillingen og mer innovasjon. Da mener vi momsfritak er mye viktigere, sier Helleland til NTB.

Hun sier at helårseffekten for nullmoms vil utgjøre mer enn det samlede produksjonstilskuddet. Det er foreløpig beregnet til 350 millioner kroner i året.

– Norge er et foregangsland når det gjelder momsfritak for elektroniske medier. Vi mener det er riktige vei å gå. Dette grepet burde heller ikke være noen overraskelse, regjeringsplattformen har vært tydelig på at vi har ønsket å endre mediestøtten.

Helleland minner om at momsfritaket er en indirekte støtte som vil øke i takt med digitaliseringen.

– Det er viktig å stimulering til digitalisering og innovasjon. Vi kan derfor forsvare mindre kutt i produksjonsstøtten, legger hun til. (©NTB)

Les også: Budsjettet vil gi folk flest et par tusenlapper ekstra

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.