RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hellig krig mot nordmenn

Sist oppdatert:
I en ny bok sier mulla Krekar at alle nordmenn som støtter USA i Irak, kan bli mål for hellig krig. I dag begynner Krekars ankesak.

Etter tre dagers utsettelse er Oslo tingrett torsdag i gang med Krekar-saken. Et sentralt spørsmål i rettssaken er om mulla Krekar er en fare for Norge? Krekar er begjært utlevert blant annet på grunn av fare for rikets sikkerhet. Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda, statsråd Erna Solberg og Politiets sikkerhetstjeneste mener alle at Krekar utgjør en trussel.

«Legitime mål»
I boken «En frelser, en prest og en satan» gjengir forfatter Ole Berthelsen et intervju han gjorde med Krekar, der mullaen peker ut alle nordmenn som måtte hjelpe amerikanerne i Irak, som mulige mål.

«Det er hellig krig i Irak nå. Imamer i hele den muslimske verden sier at muslimer har rett til å kjempe mot den amerikanske okkupasjonen».

Norge har et titalls offiserer i Irak. Krekar mener både offiserene og eventuelle hjelpeorganisasjoner er mål for hellig krig.

«Ikke bare offiserene, men også sivile som hjelper amerikanerne. Hvis noen henter så mye som et glass vann til dem, kan man drepe ham», sier han.

«Hva med hjelpeorganisasjonene?»

«Alle blir mål. Hvis en hjelpeorganisasjon gir amerikanerne så mye som et glass vann, blir de mål.»

Modererte seg
Etter at Krekar sier dette, bryter broren Khalid inn i samtalen. Deretter modererer Krekar seg.

«Hellig krig gjelder ikke nødhjelpsorganisasjonene eller sivile. Men alle som støtter amerikanerne i Irak, vil være legitime mål. Hva er forskjellen på 9. april 1940 og 9. april 2003 i Bagdad» spør mullaen. (9. april 2003 ble statuen av Saddam Hussein i sentrum av Bagdad revet ned, med god hjelp fra amerikanske soldater.)

- Jeg opplevde disse kommentarene fra Krekar som en klar trussel mot alle utlendinger som er i Irak. Deriblant de norske. Derfor syntes jeg også det var et poeng å ha det med i boka. At han modererte sine uttalelser etter oppfordring fra broren, syntes jeg ikke gjorde trusselen mindre alvorlig, sier forfatter Ole Berthelsen.

- Intervjuet med Krekar ble gjort i november 2004. Om han har endret syn etter valget i Irak, vet jeg ikke, legger han til.

- Ikke trussel
Til tross for truslene, avviser Krekar at han er en fare for Norge. Han karakteriserer seg som en pensjonert islamsk leder. «Jeg kjenner bare fem gater i Oslo. Hvordan kan jeg være noen trussel?» spør han.

I boken innrømmer Krekar også at han har blitt reddet av de norske lovene. De holdt Krekar borte fra tiltalebenken mens han var etterforsket for terrorisme.

De neste to ukene vil utvisningsvedtaket av mulla Krekar bli prøvd rettslig. Saken skulle egentlig startet mandag, men ble utsatt fordi dommer Finn Eilertsen var inhabil. Hans kone er kusine til statsråd Erna Solberg. Torsdag blir retten satt med dommer Tine Kari Nordengen.

Forfatter Ole Berthelsen er leder av utenriksseksjonen i TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere