RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hellig vin, hellig krig

(Nettavisen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Den palestinske frigjøringskampen har spredd seg til Vinmonopolets hyller.

Hvor kommer egentlig denne vinen fra? Og burde Vinmonopolet holdt seg for god til å i det hele tatt selge den?

Det er organisasjonen Norwatch som har brakt Midtøsten-konflikten til Vinmonopolet. Stridens kjerne, eller vindrue om du vil, er koschervinen Gamla Cabernet Sauvignon 2005 produsert av Golan Hights Winery.

- Dette er den eneste koschervinen i vårt sortiment, og den eneste vinen som kan brukes i spesielle religiøse sammenhenger her i Norge, sier kommunikasjonsleder Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Nettavisen.

Eksport fra okkupert land
Dette er altså en vinprodusent som ble etablert på Golanhøydene i 1983. På sin hjemmeside forteller vingåden at vinene deres er kjent som Israels første viner i verdensklassen, og at de har vunnet en rekke internasjonale priser. Norwatch påpeker at Golanhøydene egentlig er syrisk, og ikke er anerkjent av Utenriksdepartementet som israelsk område.

Golanhøydene er et av områdene som ble tatt okkupert av Israel under Seksdagerskrigen i 1967. Siden den gang har området vært en del av striden med palestinerne. Et område som Israel har vurdert å gi tilbake i et forsøk på å skape fred i området.

Runde 2
- Vi ble oppmerksom på problemet i høst, og har hatt en intern diskusjon om saken, sier kommunikasjonsleder Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Nettavisen. Etter første runde fjernet Vinmonopolet landnavnet og erstatet «Israel, Galilea» med «Øvrig opprinnelse, Galilea».

- Det er ingen offisiell norsk boikott av produkter fra området. Dette er et syrisk israelokkupert område. Det er ikke bra. Vi mener at den beste løsningen var å fjerne landtilhørighet. Det er det samme som de gjorde i Sverige, sier Lorentzen.

Nå har Norwatch startet runde 2. Nå er det navnet «Galilea» som de mener bør fjernes.

- Navnet «Galilea» er utelukkende en israelsk betegnelse, sier PRIO-forsker Hanne Eggen Røislien til Norwatch og mener at Vinmonopolet like godt kan kalle vinen israelsk.

Liten omsetning
- Dette er en israelsk vin, og hvis Vinmonopolet skal importere derfra får de kalle en spade for en spade, sier hun men påpeker overfor Norwatch at hun ikke vil ta noen stilling i denne vinstriden.

- Det er mulig vi må ta en runde til på dette, sier Lorentzen til Nettavisen, men påpeker at problemet gjelder en svært begrenset del av omsetningen.

- Vi har ett produkt av 11.500 produkter fra dette området. Vi selger 300 - 400 flasker av denne vinen i året, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere