RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helrødt nord for Dovre

Sist oppdatert:
Seks av ti velgere nord for Dovre ville stemt på Ap eller SV dersom det var stortingsvalg i dag.

TV 2s partibarometer for september viser at de to partiene bare ville manglet ett mandat på å få rent flertall på Stortinget. Dermed kan Senterpartiets drøm om å komme på vippen i det nye Stortinget henge i en tynn tråd.

Velgerne i Trøndelag og Nord-Norge ville stemt rødere enn på lenge. Partibarometeret som TNS Gallup har laget for VG og TV 2 i september viser at landet er delt i to. Mens bare fire av ti spurte i resten av landet sier de ville stemt Ap eller SV ved et valg i dag, svarer seks av ti i de fem nordligste fylkene at de ville stemt på de to røde partiene.

Ikke siden 1969 har Arbeiderpartiet hatt et like godt valgresultat nord for Dovre. Over lang tid har regjeringspartiene hatt betydelig lavere oppslutning i de fem nordligste fylkene, enn i landet for øvrig.

Samlet sett er Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen svært nær flertall, dersom dette skulle bli valgresultatet, ville bare et fattig mandat manglet. Dermed kan drømmen til Senterparti-leder Åslaug Haga om å havne på vippen i det nye Stortinget og regjere sammen med de to røde partiene henge i en meget tynn tråd.

- Jeg tror det skal veldig mye til å få flertall for SV og Ap alene. Det vi er opptatt av er å få en flertallregjering som kan gi forutsigbarhet og stabilitet, da tror jeg ikke vi kan invitere partier inn og ut med svingende meningsmålinger, sier Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Opptur for Kristin
SV-leder Kristin Halvorsen kan notere en fremgang på hele 3,5 prosentpoeng til 18 prosent på Partibarometeret for september. Partiet har ikke hatt høyere oppslutning siden februar. Økningen skyldes først og fremst at langt flere SV-velgere enn på lenge nå er trofaste mot partiet de stemte på i 2001.

Hvilket parti ville du stemt på hvis det var stortingsvalg i dag?
RV
SV
Ap
Sp
V
KrF
H
Frp
Andre

Se resultat

Men fordi bakgrunnstallene viser at SV denne gang henter uvanlig mange velgere som oppgir å ha stemt på de såkalte andre-partiene ved forrige stortingsvalg (som for eksempel RV, Kystpartiet og Pensjonistpartiet), er det grunn til å være varsom med å tolke fremgangen. Ikke noe annet parti har så få usikre 2001-velgere som SV.

- Det skal man ta med en stor grad av ærbødighet, det er ingenting ved denne målingen som er fast. Vi har lagt langspurten frem til 2005 og det er velgerne som avgjør sier SV-leder Kristin Halvorsen til TV 2 Nyhetene.

Sosialistisk Venstreparti er et typisk kvinneparti. Det er over dobbelt så mange kvinner (25 prosent), som menn (11 prosent) som sier de ville ha stemt på partiet. Kristin Halvorsen har først og fremst drag på sine jevnaldrende kvinner, i gruppene 30-44 år og 45-59 år, med henholdsvis 38 prosent og 36 prosent. Knapt nok noen av de spurte over 60 år sier de ville stemt SV ved et stortingsvalg i morgen.

Med et slikt valgresultat ville SV fått 31 mandater på Stortinget, åtte flere enn hva partiet har i dag.

Drag på eldre damer
Arbeiderpartiet går tilbake med to prosentpoeng og faller igjen under den magiske 30 prosent-grensen. Oppslutningen er på 29,5 prosent. Bakgrunnstallene viser imidlertid at Arbeiderpartiet har solide plusstall i bytteforhold av velgere med alle de andre partiene. I septemberbarometeret henter også Arbeiderpartiet flere velgere fra Fremskrittspartiet enn på lenge.

Bakgrunnstallene har vist at Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg over lengre tid har hatt best drag på eldre kvinner. Hele 41 prosent av kvinnene over 60 år svarer nå at de ville stemt på Arbeiderpartiet dersom det var stortingsvalg i dag. Under halvparten så mange kvinner under 30 år er sjarmert av Stoltenberg, bare 18 prosent av de yngste kvinnene ville stemt Ap.

Arbeiderpartiet ville fått 53 av de 169 mandatene i det nye Stortinget, det er 10 fler enn hva partiet har i dag.

Sentrumsdøra på gløtt
Verken Arbeiderpartiet eller SV vil lukke igjen døra for samtaler med sentrumspartiene, selv om partibarometeret for september viser at de to bare mangler et mandat på å få rent flertall etter neste valg.

- Vi har hele tiden vært opptatt av å invitere til et sentrum-venstre samarbeid, så får valgresultatet avgjøre hva vi får til, sier Stoltenberg.

Også SV-leder Kristin Halvorsen holder døra på gløtt for sentrum, og bruker i dag i likhet med Stoltenberg betegnelsen sentrum og ikke Senterpartiet om mulig samarbeidspartner.

- Jeg tror det er et ganske stort poeng å ha et godt forhold til sentrumspartiene. Det er mange av sentrumspartienes velgere som føler at deres hjerte ligger nær venstresida, og ikke føler noe slektskap til et høyre-prosjekt, sier Halvorsen.

Sp i trøbbel
Senterparti-leder Åslaug Haga sliter i motvind. På partibarometeret for september balanserer partiet hårfint på sperregrensen 4,0 prosent. Det er en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng i forhold til augustbarometeret.

Dermed ville partiet berget sju av dagens ti mandater på Stortinget, men de fleste henger i en meget tynn tråd. På flere andre målinger i august har Senterpartiet vært under den magiske fireprosent-grensen for tildeling av utjevningsmandater, og ville dermed risikere å falle helt ut av Stortinget.

Senterpartileder Åslaug Haga ville med et slikt valgresultat ikke kommet inn på Stortinget. Bare i et eneste fylke, Nordland ville Senterpartiet ha kapret direktemandat, i følge mandatberegningsprogrammet Celius. I seks fylker ville Senterpartiet ha kapret utjevningsmandat med et slikt valgresultat.

Ikke noe annet parti har så mange velgere fra 2001 som i dag er usikre på partivalg som Senterpartiet. Bare halvparten av de som stemte på partiet i 2001 sier at de ville gjort det samme i dag. Partiet henter knapt nok en eneste ny velger, og har problemer med rekrutteringen.

Frp i motvind
Fremskrittspartiet går tilbake ett prosentpoeng til 18,5 prosent. Bakgrunnstallene viser at lojaliteten blant velgere som stemte Frp i 2001 har falt noe den siste måneden, samtidig som det er flere tidligere Frp-velgere enn på lenge som svarer at de ville stemt Arbeiderpartiet.

Carl I. Hagen har altså ikke hentet nye velgere den siste måneden, til tross for en rekke kriminalsaker, som normalt virker mobiliserende på potensielle Frp-velgere. Fremskrittspartiet har solid drag på yngre menn, hele 34 prosent av menn under 30 år sier de ville stemt på partiet, mens bare 12 prosent av de yngste kvinnene ville gjort det samme.

Frp ville kapret sju nye mandater og fått 33 dersom dette var Stortingsvalg.

Motbakke for Erna
Selv om regjeringspartiene samlet sett går svakt frem, sliter alle de tre regjeringspartiene med velgertekket. Høyre går tilbake med et halvt prosentpoeng til 18,5.

Bakgrunnstallene viser at Høyre-leder Erna Solberg sliter med å få draget på egne velgere fra 2001. To av ti som stemte Høyre ved forrige valg ville i dag ha stemt på partiets hovedkonkurrenter Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, men Høyre henter også en del velgere tilbake fra Frp.

Høyre ville mistet fem mandater og stått igjen med 33 dersom dette var Stortingsvalg.

Usikkert for Høybråten
Kristelig Folkeparti kan notere en beskjeden fremgang på et halvt prosentpoeng til 6 prosent på partibarometeret. Men partiet sliter fortsatt med velgertekket på målingen som er tatt opp i uken før og under helgens strategikonferanse i Tønsberg.

Bare 45 prosent av de som stemte KrF i 2001 vil gjøre det i dag, mens 29 prosent av de tidligere KrF-velgerne sitter på gjerdet og er usikre. KrFs problem er at de knapt nok henter en eneste ny velger.

Kristelig Folkeparti ville med et slikt valgesultat ha kapret direktemandater i Møre og Romsdal, Vest-Agder, Rogaland og Hordaland, i tillegg til sju utjevningsmnadater, deriblant Akershus og Østfold. Ikke i noen av disse fylkene hvor det nå pågår en debatt om hvor partileder Dagfinn Høybråten bør være listetopp, er KrF sikret stort ingsrepresentasjon.

Dørum inne på tinget
Regjeringens lillebror, Venstre, går frem 0,5 til 3 prosent. Partiet ville dermed kapret et Stortingsmandat. Bare 44 prosent av Venstrevelgerne fra 2001 svarer at ville stemt på partiet, som henter noen få velgere fra andre partier.

30 prosent av Venstre-velgerne fra 2001 sitter i dag på gjerdet og er usikre på partivalg. Venstre ender under sperregrensen, men ville i følge mandatberegningsprogrammet Celius likevel kapret et direktemandat i Oslo med et valgresultat på tre prosent.

Sentrum halvert
Da Kjell Magne Bondevik dannet sin første regjering hadde de tre sentrumspartiene til sammen 26,1 prosents oppslutning. I dag er oppslutningen om det politiske sentrum halvert, samlet får de tre partiene som regjerte fra 1997 - 2000 en oppslutning på 13 prosent. Både Venstre og Senterpartiet kjemper nå en kamp om å overleve som stortingspartier.

Om målingen
Andre partier og lister får i målingen 2,5 prosent, en fremgang på 0,5. Halvparten av velgerne registrert under andre oppgir RV som partipreferanse.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for VG og TV 2 i perioden 30. august - 5. september ved telefonintervjuing. Totalt er 960 personer intervjuet. 74,1 % av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1 og +/- 3 prosentpoeng, størst for de største partiene. Barometeret er basert på spørsmål om partipreferanse ved stortingsvalg i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 10. september 2001.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere