*Nettavisen* Nyheter.

Helse Sør-Øst skrinlegger røntgenprosjekt - har brukt over 220 millioner på prestisjeprosjekt

Vant Sløseriprisen 2016:

VANT SLØSERIPRISEN 2016: Sykehuset Innlandet, som er en en del av Helse Sør-Øst, tok i bruk det nye røntgensystemet, men systemet til nesten en halv milliard kroner fungerte dårlig. I 2016 ble Helse Sør-Øst tildelt Sløseriprisen. Styreleder i Helse Sør-Øst Ann-Kristin Olsen (innfeldt) mente de ikke hadde sløst med skattebetalernes penger, selv om det nye røntgensystemet da lå over tre år bak skjema. Nå skrinlegges røntgenprosjekt. Foto: Montasje: Scanpix/Nettavisen

Etter fire års arbeid med et felles radiologi-system, gir Helse Sør-Øst opp.

23.04.18 13:27

I fjor ble Helse Sør-Øst tildelt Sløseriprisen 2016 av Nettavisen Skattebetalerforeningen, fordi Helse Sør-Øs inngikk en avtale om å betale en halv milliard for et røntgensystem som er forsinket med over tre år.

Har brukt over 220 millioner
Nå melder NRK at Helse Sør Øst gir opp røntgenprosjektet etter å ha brukt over 220 millioner kroner.

- Styret for Helse Sør-Øst RHF vedtok i 2013 et budsjett på 478 millioner kroner til innføring av regionalt IKT-system for radiologi. Ved utgangen av 2017 er det brukt 221 millioner kroner på innføringsprosjektet ved Sykehuset Innlandet og regionale aktiviteter. Beløpet inkluderer ikke mottakskostnader i helseforetaket, som for eksempel opplæring.

Et foreløpig anslått tap er på om lag 114 millioner kroner. Det vil i tillegg påløpe et avbestillingsgebyr, opplyser Helse Sør-Øst.

Ifølge NRK må Helse Sør-øst for andre gang på mindre enn et år endre planer knyttet til et større investeringsprosjekt innen IKT.

Gjennom fire år har Helse Sør-Øst forsøkt å innføre et felles IKT-system innen radiologi, men nå gir de opp og avbestiller videre leveranser fra Carestream Health.

På et styremøte sist uke ble prosjektet besluttet avviklet. Det skjer etter at helseforetaket har brukt over 220 millioner kroner og et ukjent beløp på personalkostnader, ifølge NRK.

Helse Sør-Øst havnet under lupen til Nettavisen i fjor da de vant Sløseriprisen 2016. Prisen vant de fordi de inngikk en avtale om å betale en hav milliard for et røntgensystem som er forsinket med over tre år.

Kåringen kom etter at en jury valgte ut fem kandidater til «Sløseriprisen», som 15.000 av Nettavisens lesere stemte over:

Helse Sør-Øst opplyser at det er erfaringene fra pilotprosjektet ved Sykehuset Innlandet som er bakgrunnen for at de nå legger dette bort.

- Dette er mye penger og et slikt tap er sterkt beklagelig. Men utfra en helhetsvurdering er det likevel riktig å avlyse videre innføring av denne radiologi-løsningen, sier Brynestad ifølge en pressemelding på helse-sorost.no.

Administrerende direktør ved Sykehuset Innlandet, Alice Beathe Andersgaard, sier i en pressemelding at innføringen av et nytt radiologisystem har vært et svært krevende prosjekt og at belastningene har vært store for de som er blitt direkte berørt.

- Etter en lang periode med feilretting og problemer er det fortsatt utfordringer med løsningen, men det pågår en prosess som skal sikre at vi får en løsning som fungerer i den perioden vi skal ha systemet. Vi er glad for at det nå er tatt en beslutning om å avlyse den videre innføringen i regionen og at vi dermed senere vil kunne ta en bedre løsning i bruk, sier hun.

Helse Sør-Øst har en årsomsetning på 79 milliarder kroner og 78.000 medarbeidere. Helseforetaket skal sørge for spesialisthelsetjenester til 2,9 millioner innbyggere i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene.

Vinneren av Sløseriprisen 2017, er NAV. Prisen fikk de NAV fordi de sendte penger til etterlyste kriminelle som var på på rømmen fra politiet:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.