– Ja, de må i karantene, men kan teste seg ut av innreisekarantene ved negativ PCR-test tidligst etter tre døgn, sa statssekretær Erlend Svardal Bøe (H) til NTB onsdag formiddag.

PCR-test er den vanlige koronatesten der prøver fra nese og svelg bli analysert.

I det nye koronasertifikatet, som etter planen skal gjelde fra fredag, får fullvaksinerte og beskyttede, det vil si folk som har hatt korona eller fått første vaksinedose for tre uker eller mer siden, grønt, mens uvaksinerte får rødt.

Førsteamanuensis Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo, som er en av Norges fremste eksperter på smittevernloven, sa til NTB tirsdag at hun forventer at karantenekravet forsvinner for dem med grønt pass.

– Nødvendighetsvilkåret i smittevernloven betyr at man ikke kan ha smittevernreguleringer som er unødvendige og ikke kan begrunnes, mener hun og viser til at det nå er godt dokumentert at koronavaksinen beskytter mot smittespredning.

Departementet snur

På pressekonferansen onsdag ettermiddag snudde Helsedepartementet.

Fra og med fredag slipper personer som er fullvaksinert eller som har hatt korona siste seks måneder, innreisekarantene.

Forutsetningen er at man tar en negativt test på grensen eller innen to dager etter ankomst.

– Vi gjør også endringer sånn at ungdommer mellom 12 og 18 år kan få kort innreisekarantene ved å dokumentere negativt testresultat i karantenetiden med PCR-test som er tatt senest tre døgn etter ankomst, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Endringene trer i kraft fredag ettermiddag klokka 15.

EU: Grønt lys

Samme formiddag kommer nyheten om at EUs koronapass har fått tommelen opp i EU-parlamentet. Dermed ligger det an til at europeerne får bevegelsesfriheten tilbake til sommerferien.

Koronapasset skal utstedes gratis og finnes i digital versjon og på papir. Det bekrefter at en person er vaksinert, har blitt frisk etter covid-19-sykdom eller nylig har testet negativt.

Les også: EU-parlamentet gir grønt lys for koronapass

EU-institusjonene er enige om at medlemslandene ikke skal legge restriksjoner på reiser – som karantene, isolasjon eller testkrav – for dem som har koronapass «med mindre de er nødvendige og forholdsmessige for å sikre folkehelsen».

Onsdag holder helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg en ny pressekonferanse om koronasituasjonen. Den skal imidlertid først og fremst handle om Janssen-vaksinen.

(©NTB)